Τζόνσον: Από Δευτέρα η σταδιακή χαλάρωση των μέτρων

Τζόνσον: Από Δευτέρα η σταδιακή χαλάρωση των μέτρων

1' 28" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Την Κυριακή θα αποφασιστούν τα πρώτα μέτρα σταδιακής χαλάρωσης των περιορισμών, με κάποια από αυτά να εφαρμόζονται από την ερχόμενη Δευτέρα. Αυτό ανακοίνωσε χθες ο Μπόρις Τζόνσον, στην πρώτη του παρουσία στη Βουλή των Κοινοτήτων ύστερα από τη δραματική περιπέτεια της υγείας του και τη γέννηση του έκτου απογόνου του.

Ο Βρετανός πρωθυπουργός είχε να αντιμετωπίσει αυτή τη φορά έναν νέο αρχηγό της αξιωματικής αντιπολίτευσης στο πρόσωπο του Κιρ Στράμερ, ο οποίος εξελέγη τον προηγούμενο μήνα αρχηγός των Εργατικών, διαδεχόμενος τον Τζέρεμι Κόρμπιν. Σε μετρημένους, αλλά αυστηρούς τόνους, ο Στράμερ άσκησε κριτική στη διαχείριση της πανδημίας από τους Τόρις, υποστηρίζοντας ότι η Βρετανία έγινε η πρώτη, σε θύματα της COVID-19, χώρα της Ευρώπης επειδή η κυβέρνηση καθυστέρησε να εφαρμόσει περιοριστικά μέτρα και δεν φρόντισε να εφοδιάσει με προστατευτικό εξοπλισμό τους γιατρούς, τους νοσοκόμους και το προσωπικό των οίκων ευγηρίας.

Την προβληματική κατάσταση στους οίκους ευγηρίας αναγνώρισε ο Μπόρις Τζόνσον, εκφράζοντας τη «βαθιά θλίψη» του, αν και εκτίμησε ότι η κατάσταση βελτιώνεται. Προηγουμένως, ο υπουργός Υγείας Ματ Χάνκοκ διέψευσε τις αιτιάσεις σύμφωνα με τις οποίες η κυβέρνηση θυσίασε τους ηλικιωμένους των οίκων ευγηρίας, δίνοντας προτεραιότητα στα νοσοκομεία, σε ό,τι αφορά τον εφοδιασμό τους με προστατευτικό εξοπλισμό.

Στη διάρκεια του κοινοβουλευτικού ελέγχου, ο Βρετανός πρωθυπουργός κατέστησε σαφές ότι δεν θα προχωρήσει σε πρόωρη άρση των περιορισμών, αλλά θα στηρίξει τις αποφάσεις του στη γνώμη των επιστημόνων καθώς, όπως επισήμανε, ένα δεύτερο κύμα της πανδημίας θα ήταν, πέραν των άλλων, και «οικονομική καταστροφή». Κεντρικό στοιχείο της κυβερνητικής στρατηγικής για την άρση των περιορισμών θα είναι η αποτελεσματική ιχνηλάτηση των νέων κρουσμάτων και η γενίκευση των διαγνωστικών τεστ, τα οποία προβλέπεται να αυξηθούν σε 200.000 τη μέρα μέχρι τα τέλη Μαΐου. Απαντώντας σε ερώτηση βουλευτή των Εργατικών, ο Μπόρις Τζόνσον απέκλεισε την επιστροφή της κυβέρνησής του σε πολιτικές λιτότητας.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή