Γερμανία: ανοίγουν σχολεία και καταστήματα

Γερμανία: ανοίγουν σχολεία και καταστήματα

1' 24" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Αποφασιστικό βήμα για την επαναλειτουργία της οικονομίας και άρση πολλών περιοριστικών μέτρων έκανε χθες η Γερμανία. Η καγκελάριος Αγκελα Μέρκελ και οι πρωθυπουργοί των 16 ομόσπονδων κρατιδίων αποφάσισαν το άνοιγμα όλων των σχολείων από την επόμενη εβδομάδα, την επαναλειτουργία εστιατορίων και ξενοδοχείων, γενικότερα καταστημάτων κάθε μεγέθους και τη διεξαγωγή ποδοσφαιρικών αγώνων χωρίς θεατές.

Οι πρωθυπουργοί των κρατιδίων, πολλοί εκ των οποίων πίεζαν τις προηγούμενες ημέρες τη Μέρκελ και σε ορισμένες περιπτώσεις είχαν παρακάμψει ομοσπονδιακούς κανονισμούς, συμφώνησαν να αναλάβουν τη διαχείριση του ανοίγματος, αλλά και την ευθύνη γι’ αυτά τα μέτρα. Σύμφωνα με το προσχέδιο συμφωνίας μεταξύ ομοσπονδιακής κυβέρνησης και ομόσπονδων κρατιδίων, «ο αριθμός νέων κρουσμάτων παρέμεινε χαμηλός ακόμη και μετά τη λήψη των αρχικών μέτρων για άνοιγμα που είχαν παρθεί στις 20 Απριλίου». Οπως αναφέρεται, μέχρι στιγμής δεν έχει εντοπιστεί «νέο κύμα μολύνσεων», γεγονός που δικαιολογεί τη λήψη πιο γενναίων μέτρων επαναφοράς σε κανονική κατάσταση.

Από την ερχόμενη εβδομάδα θα λειτουργήσουν σχολεία όλων των βαθμίδων και νηπιαγωγεία, ενώ θα αποφασίσουν τα κρατίδια πώς θα προχωρήσουν με την επαναλειτουργία των πανεπιστημίων. «Βήμα βήμα τα σχολεία θα πρέπει να καταστήσουν δυνατή την εκπαίδευση όλων των μαθητών, ενώ θα εφαρμόζουν τα κατάλληλα μέτρα υγιεινής και θα τηρούν τους κανόνες περί διατήρησης αποστάσεων», αναφέρεται στη συμφωνία.

Ωστόσο, στη συμφωνία περιλαμβάνεται και όρος σύμφωνα με τον οποίο θα επιβληθούν και πάλι περιοριστικά μέτρα σε πόλη ή σε περιφέρεια αν εντοπιστούν περισσότερα από 50 νέα κρούσματα ανά 100.000 κατοίκους εντός επτά ημερών. Παράλληλα, καλούνται οι Γερμανοί να εξακολουθήσουν να τηρούν αποστάσεις μεταξύ τους και να φορούν μάσκες όταν βρίσκονται σε καταστήματα και σε ΜΜΜ. Καταστήματα κάθε μεγέθους και γυμναστήρια θα επαναλειτουργήσουν αν και θα εξακολουθήσουν να ισχύουν κανονισμοί για διαχείριση της εισόδου των πελατών και αποφυγή σχηματισμού ουρών.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή