ΚΟΣΜΟΣ

Παραίτηση του εμπνευστή του lockdown στη Βρετανία

Παραίτηση του εμπνευστή του lockdown στη Βρετανία

ΛΟΝΔΙΝΟ. Την παραίτησή του υπέβαλε ο σύμβουλος της βρετανικής κυβέρνησης για θέματα κορωνοϊού, καθηγητής Νιλ Φέργκιουσον, εμπνευστής της πολιτικής του δραστικού περιορισμού της κυκλοφορίας (lockdown), ύστερα από αποκάλυψη του Τύπου ότι παραβίασε την απαγόρευση στις μετακινήσεις για να επισκεφθεί την ερωμένη του.

Σύμφωνα με την εφημερίδα The Telegraph, ο Φέργκιουσον ζήτησε από τη φίλη του να τον επισκεφθεί στο σπίτι του στο Λονδίνο, παραβιάζοντας την απαγόρευση μετακινήσεων και ενώ βρισκόταν σε καραντίνα, έχοντας βρεθεί θετικός στον κορωνοϊό. Σε χθεσινές του δηλώσεις, ο υπουργός Υγείας Ματ Χάνκοκ ανέφερε ότι ο Φέργκιουσον έλαβε τη σωστή απόφαση παραιτούμενος.

Οι εκτιμήσεις του Νιλ Φέργκιουσον για 250.000 θανάτους εάν η κυβέρνηση δεν ελάμβανε αμέσως δραστικά μέτρα είναι αυτές που έπεισαν τον Μπ. Τζόνσον να ανακοινώσει στις 23 Μαρτίου την επιβολή περιορισμών στην κυκλοφορία.

Σε δηλώσεις του, ο καθηγητής ανέφερε: «Διέπραξα ένα σφάλμα και για τον λόγο αυτό αποφάσισα να διακόψω τη συνεργασία μου με την κρατική συμβουλευτική επιτροπή. Ενήργησα έχοντας την πεποίθηση ότι διαθέτω ανοσία, αφού πέρασα την ασθένεια στο σπίτι μου. Λυπάμαι…». Σύμφωνα με το δημοσίευμα της Telegraph, η ερωμένη του Φέργκιουσον, Αντόνια Στατς, που είναι παντρεμένη, επισκέφθηκε το σπίτι του καθηγητή δις.