Οι Βρετανοί πιο ανήσυχοι για την πανδημία

Οι Βρετανοί πιο ανήσυχοι για την πανδημία

2' 2" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

ΛΟΝΔΙΝΟ. Οι πλέον ανήσυχοι για τον κορωνοϊό είναι οι Βρετανοί, σύμφωνα με έρευνα του Πανεπιστημίου Κέμπριτζ μεταξύ κατοίκων δέκα χωρών. Το εύρημα ευθυγραμμίζεται με τη σφοδρότητα της πανδημίας στη Βρετανία, την ευρωπαϊκή χώρα με τις μεγαλύτερες απώλειες. Τις μικρότερες ανησυχίες διετύπωσαν οι Νοτιοκορεάτες, καθώς η χώρα της βορειοανατολικής Ασίας έθεσε με μεγάλη αποτελεσματικότητα υπό έλεγχο τον κορωνοϊό, καταγράφοντας 255 θανάτους, αντί 32.000 θανάτων στη Βρετανία.  

Η μελέτη των αντιδράσεων της κοινής γνώμης απέναντι στον κορωνοϊό έχει ιδιαίτερη σημασία εξαιτίας της φύσης της ασθένειας, η οποία καταπολεμείται μόνο με ενεργητική συμμετοχή της κοινωνίας. «Χωρίς φαρμακευτική αγωγή, στηριζόμαστε στο να αλλάξει η νοοτροπία για να μπει φρένο στην πανδημία», σημείωσε ο επικεφαλής της έρευνας Σάντερ φαν ντερ Λίντεν. «Η προθυμία για την υιοθέτηση μέτρων όπως το συχνό πλύσιμο των χεριών και η κοινωνική αποστασιοποίηση επηρεάζεται εν μέρει από τις αντιλήψεις για τον κίνδυνο». Πρόκειται για την πρώτη έρευνα που συγκρίνει τα επίπεδα ανησυχίας σε πολλές χώρες. Οι μετρήσεις έγιναν στο διάστημα 15 Μαρτίου – 15 Απριλίου, ενώ τα αποτελέσματα δημοσιεύθηκαν χθες στην επιθεώρηση Journal of Risk Research.

Η χώρα που ανησυχεί περισσότερο, μετά τη Βρετανία, είναι η Ισπανία, με τρίτες τις ΗΠΑ και τέταρτη τη Γερμανία. Η Ιταλία βρίσκεται μόλις στην όγδοη θέση, αν και οι διαφορές μεταξύ των κρατών είναι σε γενικές γραμμές μικρές, με την αντίληψη του κινδύνου να κυμαίνεται σε υψηλά ποσοστά σε όλες – στην έρευνα δεν συμπεριελήφθη η Ελλάδα.

Ενα από τα ευρήματα που εξέπληξε τους ερευνητές ήταν ότι οι άνδρες ανησυχούν λιγότερο για τον κορωνοϊό, παρότι κινδυνεύουν περισσότερο να νοσήσουν με σοβαρές επιπλοκές και να χάσουν τη ζωή τους. Μια παράμετρος που επηρεάζει την αντίληψη του κινδύνου είναι αυτό που οι ερευνητές ονόμασαν κοινωνική συνείδηση, η πίστη στη σημασία τού να ενεργεί κανείς προς όφελος του κοινωνικού συνόλου. Η έρευνα διαπίστωσε ότι η «ατομικιστική προσέγγιση» σχετίζεται με μικρότερη ανησυχία για την πανδημία. Το φαινόμενο αυτό καταγράφεται περισσότερο σε κάποιες πολιτείες των ΗΠΑ, όπου πολίτες διαμαρτυρήθηκαν για τα έκτακτα μέτρα ως αδόκητη κρατική εισβολή στην προσωπική τους ζωή. Παρόμοια στάση ανιχνεύθηκε, σε μικρότερο βαθμό, στη Γερμανία, στη Σουηδία, στην Ισπανία, στην Ιαπωνία και στη Βρετανία.

«Η αντίληψη ότι το κράτος περιορίζει την ελευθερία του πολίτη μπορεί να ενεργοποιήσει ψυχολογικούς μηχανισμούς αντίδρασης μεταξύ ατόμων με ισχυρά ατομοκεντρικές απόψεις», σημείωσε η Σάρα Ντράιχουρστ, εκ των συντακτών της έρευνας. «Αυτό εκφράστηκε, λ.χ., στις διαδηλώσεις κατά της καραντίνας στις ΗΠΑ και στη Γερμανία». Σε ΗΠΑ και Βρετανία ανιχνεύθηκε συσχέτιση ανάμεσα στις συντηρητικές απόψεις και στα χαμηλότερα επίπεδα ανησυχίας.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή