Από τα τέλη του 2019 διασπείρεται ο ιός

Από τα τέλη του 2019 διασπείρεται ο ιός

1' 19" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

O νέος κορωνοϊός μεταδιδόταν στην κοινότητα ήδη από το τέλος του 2019, πολύ πριν από την επίσημη αναγνώριση των πρώτων κρουσμάτων. Σε αυτό το συμπέρασμα κατέληξε η βρετανική γενετική ανάλυση δειγμάτων που συγκεντρώθηκαν από 7.600 ασθενείς σε όλον τον κόσμο. Οι ερευνητές του Ινστιτούτου Γενετικής του University College London, που εκπόνησαν την έρευνα, διαπίστωσαν ότι ο κορωνοϊός όντως μεταλλάσσεται, χωρίς ωστόσο να εντοπίσουν οποιοδήποτε στοιχείο που να υποδεικνύει ότι γίνεται περισσότερο μεταδοτικός ή ότι προκαλεί βαρύτερη νόσο.

Ο Φρανσουά Μπαλού, του Ινστιτούτου Γενετικής, και οι συνεργάτες του ανέλυσαν τις γενετικές αλληλουχίες του κορωνοϊού που είχαν συγκεντρωθεί σε μια τεράστια βάση δεδομένων, από διαφορετικά μέρη και σε διαφορετικούς χρόνους. Ετσι, κατέληξαν ότι ο ιός άρχισε να προσβάλλει τους ανθρώπους ήδη στα τέλη της περασμένης χρονιάς.

Οπως σημειώνουν οι ερευνητές στην επιθεώρηση Infection, Genetics and Evolution, όπου δημοσιεύθηκαν τα ευρήματά τους, αποκλείεται ο κορωνοϊός να κυκλοφορούσε στην κοινότητα πολύ πριν αναγνωριστεί για πρώτη φορά, και κατά συνέπεια αποκλείεται να έχει προσβάλει ένα σημαντικό ποσοστό του πληθυσμού. Δηλαδή, το ενδεχόμενο να έχει ήδη δημιουργηθεί «ανοσία της αγέλης», όπως ήλπιζαν πολλοί επιστήμονες, δεν ευσταθεί.

Επίσης, τα ερευνητικά συμπεράσματα καθιστούν αδύνατη την αναγνώριση του «κρούσματος μηδέν», καθώς κατά πάσα πιθανότητα ο μικροοργανισμός μεταδιδόταν ευρέως σε Ευρώπη και ΗΠΑ πολύ νωρίτερα από τον επίσημο εντοπισμό των πρώτων κρουσμάτων.  Την ίδια στιγμή, και ενώ ερευνάται κάθε δυνατή θεραπεία για τους ασθενείς με COVID-19, το παγκόσμιο επιστημονικό ενδιαφέρον εστιάζεται στη χορήγηση πλάσματος αίματος ασθενών που έχουν αναρρώσει, το οποίο περιέχει σημαντικές συγκεντρώσεις αντισωμάτων. Συνήθως, τα αντισώματα αναπτύσσονται περίπου έναν μήνα μετά τη λοίμωξη και μπορούν να βοηθήσουν τους βαρύτερα ασθενείς να αντιμετωπίσουν τον ιό.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή