Εξαρση φυματίωσης εξαιτίας της καραντίνας

Εξαρση φυματίωσης εξαιτίας της καραντίνας

1' 27" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Εκατομμύρια άνθρωποι θα νοσήσουν και θα πεθάνουν από φυματίωση εξαιτίας των περιοριστικών μέτρων που επιβλήθηκαν για να αναχαιτιστεί η διασπορά του κορωνοϊού. Αυτό είναι το συμπέρασμα έρευνας που εκπονήθηκε από το Imperial College London, το πανεπιστήμιο Τζον Χόπκινς και άλλους φορείς. Οι επιστήμονες βάσισαν τα συμπεράσματά τους σε δεδομένα που συγκέντρωσαν από ταχείες αξιολογήσεις των συνεπειών της COVID-19 στα προγράμματα εξάλειψης της φυματίωσης σε κράτη όπου καταγράφονται τα περισσότερα κρούσματα, υπολογίζοντας ότι τα περιοριστικά μέτρα θα διαρκούσαν τρεις μήνες και η αποκατάσταση της ομαλότητας, μετά την άρση της καραντίνας, άλλους δέκα μήνες.

Σύμφωνα με τη μελέτη, 6,3 εκατ. περισσότεροι άνθρωποι θα προσβληθούν από φυματίωση από σήμερα μέχρι το 2025, ενώ οι θάνατοι θα αυξηθούν κατά 1,4 εκατ., καθώς, εξαιτίας των περιοριστικών μέτρων, χιλιάδες κρούσματα της νόσου ούτε διαγιγνώσκονται ούτε λαμβάνουν θεραπεία, γεγονός που σηματοδοτεί μια σημαντική οπισθοδρόμηση των παγκόσμιων προσπαθειών για την εξάλειψή της.

Τα συμπεράσματα εξόργισαν την επικεφαλής της παγκόσμιας συνεργασίας για την εξάλειψη της φυματίωσης (ΤΒStop), Λουσίτσα Ντιτιού, η οποία δήλωσε «αηδιασμένη». «Μου προκαλεί αηδία το γεγονός ότι αιφνιδίως βρεθήκαμε πίσω στο 2013 και χάνονται τόσοι άνθρωποι. Εξοργίζομαι επειδή χάνουμε το έδαφος που είχαμε κατακτήσει σε ανθρώπινες ζωές» είπε, ενώ προσέθεσε: «Μου προκαλεί αλγεινή εντύπωση ότι για μια ασθένεια που είναι μόλις 120 ημερών, δοκιμάζονται στα εργαστήρια περισσότερα από 100 εμβόλια. Φοβόμαστε ότι οι ερευνητές ασχολούνται μόνο με το εμβόλιο για την COVID-19. Ελάχιστοι εστιάζουν το ενδιαφέρουν τους σε άλλες ασθένειες. Δεν έχουμε εμβόλιο κατά της φυματίωσης, του έιτζ ή της ελονοσίας και η φυματίωση προϋπάρχει ιστορικά όλων αυτών. Πιστεύω ότι είμαστε ένας κόσμος ηλιθίων».

Η φυματίωση προκαλεί 1,5 εκατ. θανάτους ετησίως, περισσότερους από οποιοδήποτε άλλο λοιμώδες νόσημα. Τα τελευταία χρόνια, χάρη στην εφαρμογή προγραμμάτων για τη θεραπεία και την αναχαίτιση της εξάπλωσης της νόσου, τα κρούσματα εμφανίζουν μείωση.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή