Σύσταση Ιράν για εμπάργκο όπλων

Σύσταση Ιράν για εμπάργκο όπλων

2' 0" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Το Ιράν προειδοποίησε Ευρώπη, Ρωσία και Κίνα πως θα υπάρξουν «σοβαρές συνέπειες» αν αποδεχθούν τον νομικό ελιγμό που επιχειρούν οι ΗΠΑ και ανανεώσουν το εμπάργκο όπλων που έχει επιβάλει ο ΟΗΕ στη χώρα. Ο πρόεδρος του Ιράν Χασάν Ροχανί δήλωσε χθες πως η άρση του εμπάργκο αποτελεί «προφανές δικαίωμα» και απείλησε με επέκταση του πυρηνικού του προγράμματος αν υπάρξει χρονική επέκταση του εμπάργκο όπλων που λήγει τον ερχόμενο Οκτώβριο.

Τις τελευταίες εβδομάδες οι ΗΠΑ υποστηρίζουν ότι εξακολουθούν να αποτελούν συμβαλλόμενο μέρος στη συμφωνία για τον έλεγχο του πυρηνικού προγράμματος του Ιράν, από την οποία αποχώρησαν μονομερώς το 2018, επιβάλλοντας δρακόντειες κυρώσεις στο Ιράν. Στόχος της Ουάσιγκτον είναι να πιέσει το Συμβούλιο Ασφαλείας του ΟΗΕ να επεκτείνει χρονικά το εμπάργκο όπλων ή να πετύχει επαναφορά όλων των κυρώσεων που είχε επιβάλει ο ΟΗΕ στην Τεχεράνη. Ευρωπαίοι διπλωμάτες έχουν αφήσει να εννοηθεί πως είναι αντίθετοι με το σχέδιο της κυβέρνησης Τραμπ που ισοδυναμεί με επιλεκτική υιοθέτηση των όρων της συμφωνίας για τον έλεγχο των πυρηνικών του Ιράν.

Ο Ροχανί εμφανίστηκε χθες στην ιρανική τηλεόραση, λέγοντας ότι έχει απευθυνθεί γραπτώς στους επικεφαλής των κυβερνήσεων που εξακολουθούν να παραμένουν συμβαλλόμενα μέλη στη συμφωνία και είναι παράλληλα μέλη του Σ.Α. του ΟΗΕ. «Γνωρίζουν ποιες σοβαρές συνέπειες θα ακολουθήσουν αν κάνουν ένα τέτοιο λάθος. Αυτή θα είναι μια ιστορική ήττα για αυτούς», δήλωσε ο Ροχανί αναφερόμενος σε Κίνα, Ρωσία, Γαλλία, Βρετανία και στην Ε.Ε., που προσπαθούν να αποσοβήσουν την ολοκληρωτική κατάρρευση της συμφωνίας μετά τη μονομερή αποχώρηση των ΗΠΑ και την επιβολή κυρώσεων. Αν επεκταθεί το εμπάργκο όπλων, η απάντηση του Ιράν θα είναι ανάλογη με τα μέτρα που είχε πάρει μετά την αποχώρηση των ΗΠΑ, δηλαδή να παραβιάσει το όριο εμπλουτισμού ουρανίου και να χρησιμοποιήσει περισσότερες από χίλιες συσκευές φυγοκέντρησης, είπε ο Ροχανί σύμφωνα με το Associated Press.

«Οι ΗΠΑ και ορισμένες άλλες χώρες πρέπει να γνωρίζουν ότι το Ιράν δεν θα αποδεχθεί υπό οιεσδήποτε συνθήκες παραβίαση του ψηφίσματος 2231 του ΟΗΕ», κατέληξε ο Ροχανί. Με το ψήφισμα αυτό κατοχυρώνεται η συμφωνία για τα πυρηνικά του Ιράν και προβλέπεται λήξη του εμπάργκο όπλων τον Οκτώβριο του 2020 ως αντάλλαγμα για την τήρηση της συμφωνίας. Οι ΗΠΑ υποστηρίζουν ότι δεν θα πρέπει να αρθεί το εμπάργκο όπλων, δεδομένου πως το Ιράν δεν εφαρμόζει, μετά την επιβολή των αμερικανικών κυρώσεων, ορισμένες πτυχές της συμφωνίας.

Τέλος, άγνωστοι ένοπλοι σκότωσαν τρεις Φρουρούς της Επανάστασης σε κουρδική περιοχή κοντά στα σύνορα Ιράν – Ιράκ κατά τη διάρκεια ανταλλαγής πυρών, σύμφωνα με ιρανικά ΜΜΕ.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή