Ελ Σαλβαδόρ: Αναστολή λειτουργίας των ΜΜΜ για την αποτροπή της εξάπλωσης του ιού

Ελ Σαλβαδόρ: Αναστολή λειτουργίας των ΜΜΜ για την αποτροπή της εξάπλωσης του ιού

2' 4" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Διάταγμα της κυβέρνησης του Ελ Σαλβαδόρ που δημοσιοποιήθηκε την Τετάρτη προβλέπει την αναστολή της λειτουργίας των δημόσιων μέσων μαζικής μεταφοράς για δεκαπέντε ημέρες, στο πλαίσιο των μέτρων για την αποτροπή της εξάπλωσης της πανδημίας του κορωνοϊού.

Η κυβέρνηση του Ελ Σαλβαδόρ εφαρμόζει μέτρα που χαρακτηρίζονται από τα πιο δρακόντεια στη Λατινική Αμερική. Οργανώσεις υπεράσπισης των ανθρωπίνων δικαιωμάτων καταγγέλλουν ότι ο πρόεδρος Ναγίμπ Μπουκέλε επιλέγει να παραβλέψει τα όρια της νομιμότητας, συνεχίζοντας για παράδειγμα την κράτηση παραβατών των μέτρων περιορισμού παρότι η δικαιοσύνη της χώρας του έχει απαιτήσει να αφεθούν ελεύθεροι.

Στο μεταξύ ο Μπουκέλε άρχισε φραστικό πόλεμο με την Κόστα Ρίκα: ο πρόεδρος του Σαλβαδόρ κατηγορεί τις αρχές στο Σαν Χοσέ ότι κάνουν «μασάζ» στις στατιστικές που ανακοινώνουν και ότι κάνουν εσκεμμένα λιγότερα διαγνωστικά τεστ.

Η κυβέρνηση στην Κόστα Ρίκα έχει καταφέρει να περιορίσει την εξάπλωση της πανδημίας σε σύγκριση με άλλη κράτη της Λατινικής Αμερικής, με τον αριθμό των ασθενών που θεραπεύονται να ξεπερνά συχνά τον αριθμό των νέων επιβεβαιωμένων κρουσμάτων. Αλλά ο Μπουκέλε κρίνει πως η κυβέρνηση στο Σαν Χοσέ έχει πάρει την «πολιτική απόφαση» να κάνει λιγότερα διαγνωστικά τεστ.

«Το μόνο που κάνει η Κόστα Ρίκα είναι πως κάνει λιγότερες εξετάσεις. Είναι σαν εμείς να κάναμε 100 τεστ αύριο αντί για 1.700. Έτσι αντί να έχουμε 40 νέα κρούσματα θα είχαμε τέσσερα», είπε ο Μπουκέλε προχθές Τρίτη.

Το υπουργείο Εξωτερικών αντέδρασε χθες Τετάρτη δίνοντας στη δημοσιότητα μια λακωνική ανακοίνωση με την οποία εξέφραζε «ανησυχία» για τα σχόλια του Μπουκέλε. Αξιωματούχοι της κυβέρνησης στην Κόστα Ρίκα υπεραμύνθηκαν των πρακτικών που ακολουθούνται όσον αφορά τις εξετάσεις.

Οι αρχές στην Κόστα Ρίκα ως έκαναν λόγο για 761 κρούσματα μόλυνσης από τον SARS-CoV-2 και έξι θανάτους από την COVID-19. Από το σύνολο των ανθρώπων που έχουν προσβληθεί, 428 έχουν αναρρώσει. Δεν έχουν αναφερθεί νέοι θάνατοι τις τελευταίες 16 ημέρες.

Στο Ελ Σαλβαδόρ καταγράφονται 15 θάνατοι επί συνόλου 633 κρουσμάτων. 219 ασθενείς έχουν αναρρώσει.

Πάντως οι αρχές στο Σαλβαδόρ κάνουν όντως πιο επιθετικά διαγνωστικές εξετάσεις: έχουν γίνει 33.628 στη χώρα αυτή, έναντι 14.448 στην Κόστα Ρίκα.

Το Ελ Σαλβαδόρ έχει μεγαλύτερο πληθυσμό, 6,4 εκατ. έναντι 5 εκατ. στην Κόστα Ρίκα, σύμφωνα με υπολογισμούς της Παγκόσμιας Τράπεζας.

Ο κοσταρικανός ΥΠΕΞ Ροδόλφο Σολάνο εξέφρασε την ενόχλησή του για τα σχόλια του προέδρου του Ελ Σαλβαδόρ στην πρεσβεύτρια της χώρας στο Σαν Χοσέ Άνα Πατρίσια Πινέδα, ενώ ο υπουργός Υγείας Ντανιέλ Σάλας υπεραμύνθηκε των πρακτικών της χώρας του όσον αφορά τις εξετάσεις.

Οι δηλώσεις του Μπουκέλε προκάλεσαν οργισμένες αντιδράσεις από πλευράς βουλευτών και γνωστών πολιτικών στην Κόστα Ρίκα.

Πηγή: ΑΠΕ-ΜΠΕ, Reuters

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή