Iνστιτούτου «Ρόμπερτ Κοχ»: Δεύτερο κύμα πριν από το φθινόπωρο

Iνστιτούτου «Ρόμπερτ Κοχ»: Δεύτερο κύμα πριν από το φθινόπωρο

2' 8" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

ΒΕΡΟΛΙΝΟ. Παρελθόν αποτελούν από χθες οι τακτικές συνεντεύξεις Τύπου των υγειονομικών αρχών στη Γερμανία. Στο εξής, οι ενημερώσεις θα διεξάγονται μόνον αν παραστεί κάτι έκτακτο. Παρότι η χώρα έχει περάσει σε νέα φάση, με τον ρυθμό μετάδοσης του κορωνοϊού να βρίσκεται μόλις στο 0,65%, ο υποδιευθυντής του Ινστιτούτου «Ρόμπερτ Κοχ» Λαρς Σάντε προειδοποίησε ότι ένα δεύτερο κύμα είναι πιθανό, ακόμη και μέσα στο καλοκαίρι.

Ο Σάντε επέστησε την προσοχή των πολιτών στη συνεχιζόμενη τήρηση των κανόνων, σημειώνοντας ότι όσα λέγονται για δεύτερο κύμα της πανδημίας το φθινόπωρο δεν είναι δεδομένα. Σε περίπτωση που υπάρξει υπερβολική χαλάρωση, «δεν αποκλείεται δεύτερο κύμα τον Αύγουστο, ακόμη και τον Ιούλιο», δήλωσε ο Γερμανός επιστήμονας.

Ερωτηθείς για ποιο λόγο σταματούν οι ενημερώσεις την ώρα που υπάρχει ακόμα τόσο μεγάλο ενδιαφέρον της κοινής γνώμης για την εξέλιξη της πανδημίας, ο Σάντε είπε ότι το ινστιτούτο και ο ίδιος παραμένουν διαθέσιμοι για ερωτήσεις, αλλά ότι δεν συντρέχει πλέον λόγος τακτικών ενημερώσεων. Στην πρώτη φάση της πανδημίας, οι ενημερώσεις από το Ινστιτούτο «Ρόμπερτ Κοχ» γίνονταν επί καθημερινής βάσης, ενώ πλέον δις εβδομαδιαίως.

Οι νέες λοιμώξεις στη Γερμανία κυμαίνονται γύρω στις 1.000 ημερησίως, με τον Σάντε να θεωρεί ότι το πέρασμα από τις 600 λοιμώξεις της Δευτέρας στις 1.300 της Τετάρτης δεν αποτελεί ένδειξη αναζωπύρωσης της νόσου. Το πιθανότερο, σύμφωνα με τον Γερμανό ειδικό, είναι να πρόκειται για τις φυσιολογικές διακυμάνσεις στον αριθμό των αναφορών, για γραφειοκρατικούς λόγους. Μόνο από τα νούμερα της επόμενης εβδομάδας θα φανεί αν υπάρχει πράγματι άνοδος.

Σημειώνεται ότι οι διαγνωστικοί έλεγχοι εξακολουθούν με εντατικούς ρυθμούς στη Γερμανία. Μόνο στη διάρκεια της τελευταίας εβδομάδας έγιναν στη χώρα 300.000 διαγνωστικοί έλεγχοι, καθώς οι έλεγχοι παραμένουν το εργαλείο με βάση το οποίο θα προσανατολιστούν οι αποφάσεις των Αρχών.

Πιο συγκεκριμένα, σε περίπτωση που σε μια περιοχή εντοπιστούν πάνω από 50 λοιμώξεις ανά 100.000 κατοίκους, θα ισχύσουν εκεί ειδικά μέτρα. Τέτοια εστία αυτή τη στιγμή στη χώρα είναι η περιοχή Ράιτς της Θουριγγίας, με 85 νέες λοιμώξεις ανά 100.000 κατοίκους. 

«Αδύνατη η εξάλειψη»

«Οι ειδικοί συμφωνούν ότι η εξάλειψη του ιού στη χώρα είναι αδύνατη», είπε ο Σάντε. «Μέχρι να ανακαλυφθεί εμβόλιο ή θεραπεία που να μπορεί να χρησιμοποιηθεί και ως χημειοπροφύλαξη, θα πρέπει να μάθουμε να ζούμε με τον ιό». Στα σχόλιά του χθες, ενώπιον της ομοσπονδιακής Βουλής, ο υπουργός Υγείας Γενς Σπαν έκανε λόγο για «διαχειρίσιμο όγκο λοιμώξεων», που επιτρέπει τη στρατηγική του σταδιακού ανοίγματος, η οποία ανακοινώθηκε την Τετάρτη. Ως προς τις θερινές διακοπές, ανακοινώθηκε το άνοιγμα των παραλιών της Βόρειας Θάλασσας, αν και η παγκόσμια ταξιδιωτική οδηγία των γερμανικών αρχών, που συνιστά την αποφυγή κάθε ταξιδιού στο εξωτερικό, ισχύει έως τα τέλη Ιουνίου.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή