ΚΟΣΜΟΣ

Ανεπαρκείς οι ποσότητες ρεμδεσιβίρης – Αναπάντητα ερωτήματα για τον τρόπο διάθεσης του φαρμάκου

Ανεπαρκείς οι ποσότητες ρεμδεσιβίρης – Αναπάντητα ερωτήματα για τον τρόπο διάθεσης του φαρμάκου

Είναι το πρώτο και μοναδικό φάρμακο που φαίνεται να είναι αποτελεσματικό κατά του νέου κορωνοϊού, όπως δείχνουν οι δοκιμές. Τα αποτελέσματά του είναι μέτρια αλλά σημαντικά -συντομεύοντας τη διαμονή στο νοσοκομείο ενός ασθενούς κατά περίπου τέσσερις ημέρες. 

Ωστόσο, όπως φαίνεται, η ρεμδεσιβίρη επαρκεί για περίπου 200.000 ασθενείς παγκοσμίως, σύμφωνα με τον κατασκευαστή φαρμάκων, Gilead Sciences. Ποιοι θα είναι όμως αυτοί οι ασθενείς;

Η κυβέρνηση των ΗΠΑ, η οποία αποφασίζει για το ποιοί θα προμηθευτούν το φάρμακο, έχει δώσει λίγες απαντήσεις και λίγη καθοδήγηση, αφότου το φάρμακο εγκρίθηκε για χρήση σε νοσοκομειακούς ασθενείς πριν από μια εβδομάδα.

Κανένα ολοκληρωμένο σχέδιο διανομής δεν έχει δημοσιευτεί δημοσίως από τότε. Αλλά οι γιατροί και οι φαρμακοποιοί που βρίσκονται στην πρώτη γραμμή, δηλώνουν στο CNN ότι η διαδικασία πρόσβασης στο φάρμακο είναι αδιαφανής.

«Θα το προμηθευτούμε; Ναι, όχι; Ποια είναι η ταχύτητα με την οποία θα το έχουμε; Κάθε μέρα που καθυστερεί να φτάσει το φάρμακο σε ένα συγκεκριμένο νοσοκομείο ή μια κοινότητα μεταφράζεται σε απώλειες ζωών», λέει ο Δρ. Πίτερ Τσιν-Χονγκ, καθηγητής ιατρικής στο Πανεπιστήμιο της Καλιφόρνιας και συγκεκριμένα στην Ιατρική Σχολή του Σαν Φρανσίσκο.

Μέχρι στιγμής δεν φαίνεται να υπάρχει τρόπος υποβολής αίτησης για το φάρμακο, σύμφωνα με έξι γιατρούς και φαρμακοποιούς που μίλησαν στο CNN. 

Οταν ρωτήθηκε την Κυριακή για το σχέδιο, το Υπουργείο Υγείας και Ανθρωπίνων Υπηρεσιών των ΗΠΑ είπε στο CNN να επικοινωνήσει με την Ομοσπονδιακή Υπηρεσία Διαχείρισης Εκτάκτων Αναγκών, η οποία ανέφερε ότι το φάρμακο θα διανεμηθεί «βάσει ενός σχεδίου κατανομής που έχει εγκριθεί από την Task Force του Λευκού Οίκου».

Οταν όμως το CNN ζήτησε ενημέρωση την Τετάρτη, η Ομοσπονδιακή Υπηρεσία Διαχείρισης Εκτάκτων Αναγκών το παρέπεμψε και πάλι στο υπουργείο Υγείας λέγοντας ότι αυτό θα χειριζόταν τη διανομή του φαρμάκου. Η ειδική ομάδα του υπουργείου και ο Λευκός Οίκος, από την πλευρά τους, δεν απάντησαν στα αιτήματα του ειδησεογραφικού δικτύου για κάποιο σχόλιο.

Η AmerisourceBergen, ο διανομέας της ρεμδεσιβίρης στις Ηνωμένες Πολιτείες, παρέχει μια ασαφή εξήγηση στον ιστότοπό της: «Εάν είστε νοσοκομείο που αναγνωρίζεται από την κυβέρνηση των Η.Π.Α. ως αποδέκτης της δωρεάς του φαρμάκου τότε θα επικοινωνήσει μαζί σας ένας εκπρόσωπος μας».

Αυτή η δωρεά αφορά 1,5 εκατομμύρια φιαλίδια του φαρμάκου που ο Ντάνιελ Ο Ντέι, διευθύνων σύμβουλος της Gilead, δήλωσε ότι η εταιρεία παρέχει στην αμερικανική κυβέρνηση ώστε να τα διαθέσει σε 100.000 έως 200.000 περιπτώσεις.

Αλλά ο O Ντέι είπε επίσης ότι η εταιρεία σκοπεύει να διανείμει αυτές τις ποσότητες παγκοσμίως. Ερωτηθείς για αποσαφήνιση το περασμένο Σαββατοκύριακο, η εκπρόσωπος της Gilead, Σόνια Τσόι, δήλωσε: «Συνεργαζόμαστε με ρυθμιστικές αρχές σε όλο τον κόσμο και βιοηθιστές για να βοηθήσουμε στην ενημέρωση της παγκόσμιας προσέγγισης κατανομής».

Οι γιατροί κατανοούν ότι υπάρχουν περιορισμένες προμήθειες του φαρμάκου και πως θα πρέπει να κατανεμηθούν οι ποσότητες, σύμφωνα με τον Τσιν-Χονγκ. «Αλλά δεν υπάρχει διαδικασία, δεν υπάρχει τρόπος να ελέγξεις κάτι όταν υποστηρίζει κανείς το δικό του νοσοκομείο και τη δική του κοινότητα».

Ο ιατρικός αναλυτής του CNN, Άρθουρ Κάπλαν, ιδρυτής του Τμήματος Ιατρικής Ηθικής στο Ιατρικό Πανεπιστήμιο της Νέας Υόρκης, έχει μελετήσει ξανά αυτά τα ζητήματα.

«Όταν όμως κατανέμονται [οι ποσότητες] και δεν εξηγεί κανείς τι συμβαίνει, όταν δεν υπάρχει διαφάνεια, όταν δεν γίνεται καμία προσπάθεια να δοθεί εξήγηση για το ποιος δικαιούται κάτι και ποιος όχι – ειδικά σε μια περίοδο όπου επικρατεί παντού ο πανικός σε ό,τι αφορά τη φροντίδα των ασθενών με Covid-19 – τότε δημιουργείται τεράστιος αντίκτυπος».

Η αναστάτωση μεταξύ των γιατρών είναι μόνο η μία πλευρά, σύμφωνα με τον Κάπλαν, αλλά είναι πιθανό να προστεθεί και ο θυμός εκ μέρους των ασθενών και των οικογενειών τους εάν δεν τους είναι προσβάσιμο το φάρμακο – και δεν μπορούν να καταλάβουν το γιατί.

«Σήμερα το πρωί συνειδητοποίησα ότι έχει δοθεί υπόσχεση για το φάρμακο σε κάποια νοσοκομεία χωρίς προφανή κριτήρια», δήλωσε η Δρ. Νικόλ Θεοδωροπούλου, αναπληρώτρια καθηγήτρια στην Ιατρική Σχολή του Πανεπιστημίου της Μασαχουσέτης. «Είναι δύσκολο να βρεις τι θα πεις στους ασθενείς όταν δεν υπάρχει διαφάνεια σχετικά με τη διαδικασία».

Σε μια ανακοίνωσή της, η AmerisourceBergen, ο διανομέας του φαρμάκου, δήλωσε: «Οι αποφάσεις σχετικά με τα νοσοκομεία και την ποσότητα του προϊόντος λαμβάνονται από την κυβέρνηση με την AmerisourceBergen να κάνει χρήση της υποδομής και της τεχνογνωσίας της για να διανεμηθεί αποτελεσματικά οποιοδήποτε προϊόν λαμβάνουμε από τη Gilead τηρώντας τις οδηγίες της κυβέρνησης».

Το CNN συνομίλησε επίσης με τον Δρ. Κάμερον Γουλφ, αναπληρωτή καθηγητή ιατρικής στην Ιατρική Σχολή του Πανεπιστημίου Duke, ο οποίος είπε πως κατανοεί ότι πρέπει να διανεμηθούν περιορισμένες ποσότητες σε ολόκληρη τη χώρα.

«Κάτι που θα μπορούσαμε να πούμε είναι ότι απλά δεν έχουμε αρκετές ποσότητες και δίνονται σε πόλεις που πλήττονται έντονα. Νομίζω ότι οι περισσότερες οικογένειες θα το καταλάβαιναν. Ωστόσο, χωρίς να έχω ιδέα για τον τρόπο κατανομής των φαρμάκων, "δεν μπορώ καν να το πω αυτό". Δεν μπορώ να κοιτάξω το συνάδελφό μου στο πρόσωπο και να πω ότι γνωρίζω γιατί δεν έχουμε πρόσβαση σε αυτό το φάρμακο. Αυτό καθιστά τις συνομιλίες δύσκολες και δεν επιτρέπει την κατάλληλλ προετοιμασία των νοσοκομείων», εξηγεί.

Την Τετάρτη, η Εταιρεία Λοιμωδών Νοσημάτων της Αμερικής καθώς και η Ιατρική Ένωση για τον HIV έγραψαν κοινή επιστολή στον αντιπρόεδρο, Μάικ Πενς, ζητώντας από την ομοσπονδιακή κυβέρνηση να εγγυηθεί την «δίκαιη και ισότιμη διανομή του remdesivir».

Το σχέδιο κατανομής, όπως είπαν, θα πρέπει να βασίζεται σε στοιχεία σχετικά με την εξάπλωση του κορωνοϊού.

«Τα στοιχεία που σχετίζονται με τη διανομή της ρεμδεσιβίρης θα πρέπει να είναι διαθέσιμα δημοσίως», προσθέτουν.