ΚΟΣΜΟΣ

Λιβύη: Πυρά κοντά στις πρεσβείες Τουρκίας και Ιταλίας

livyi-pyra-konta-stis-presveies-toyrkias-kai-italias-2377402

Τουλάχιστον πέντε άνθρωποι σκοτώθηκαν την Πέμπτη στην Τρίπολη της Λιβύης και 45 τραυματίστηκαν από πυρά πυροβολικού που προέρχονταν από τις δυνάμεις του Λιβυκού Εθνικού Στρατού (LNA), του στρατάρχη Χαλίφα Χαφτάρ. Ορισμένες από τις οβίδες έπεσαν στο κέντρο της Τρίπολης, κοντά στις πρεσβείες της Τουρκίας και της Ιταλίας, δύο χωρών που υποστηρίζουν την αναγνωρισμένη από τον ΟΗΕ Κυβέρνηση Εθνικής Συμφωνίας (GNA).

Το ιταλικό υπουργείο Εξωτερικών ανακοίνωσε ότι επλήγη από πυρά πυροβολικού η περιοχή γύρω από την πρεσβεία και ότι υπήρξαν τουλάχιστον δύο νεκροί από τα πυρά.

«Η Ιταλία καταδικάζει ακόμη μία επίθεση από τις δυνάμεις του Χαφτάρ», ανακοίνωσε το ιταλικό ΥΠΕΞ. Ο Τούρκος πρεσβευτής στη Λιβύη δήλωσε στο Reuters ότι ένας πύραυλος έπληξε το κτίριο του Ανωτάτου Δικαστηρίου, που βρίσκεται δίπλα στο κτίριο της πρεσβείας, και πως ένας ακόμη έπληξε το υπουργείο Εξωτερικών της Λιβύης.

Οβίδες πυροβολικού έπεσαν και στην περιοχή του λιμανιού της Τρίπολης, αναγκάζοντας το Διεθνή Οργανισμό Μετανάστευσης του ΟΗΕ να σταματήσει επιχείρηση αποβίβασης μεταναστών που είχαν προσπαθήσει να εγκαταλείψουν τη Λιβύη με βάρκες και είχαν διασωθεί στη θάλασσα.

Πόλεμος μισθοφόρων

Στις αρχές της εβδομάδας, εκπρόσωπος Τύπου του LNA είχε ανακοινώσει ότι οι δυνάμεις του Χαφτάρ θα ξεκινήσουν αεροπορικές επιδρομές με στόχο μια αεροπορική βάση στη Μισράτα. Τουρκία, Ιταλία και Κατάρ υποστηρίζουν την GNA του Φαγέζ αλ Σαράζ. Αντιθέτως, οι δυνάμεις του Χαφτάρ υποστηρίζονται από Ρωσία, Γαλλία, Αίγυπτο και Ηνωμένα Αραβικά Εμιράτα.

Τις τελευταίες εβδομάδες, οι δυνάμεις του Σαράζ έχουν καταφέρει να ανακτήσουν ορισμένες πόλεις και περιοχές στη δυτική Λιβύη, χάρη στη στρατιωτική υποστήριξη που έχουν λάβει από την Τουρκία, δηλαδή μισθοφόρους από τη Συρία, μη επανδρωμένα αεροσκάφη και αντιαεροπορικά συστήματα.

Την Τετάρτη, ομάδα ειδικών του ΟΗΕ είχε ανακοινώσει ότι, για λογαριασμό των δυνάμεων του Χαφτάρ, πολεμούν 800 με 1.200 Ρώσοι μισθοφόροι. Ο Χαφτάρ είχε εξαπολύσει πέρυσι τον Απρίλιο επίθεση για να καταλάβει την Τρίπολη, ωστόσο τους τελευταίους μήνες παρατηρείται στασιμότητα.