Εβδομήντα πέντε χρόνια από τη νίκη των Συμμάχων

Εβδομήντα πέντε χρόνια από τη νίκη των Συμμάχων

1' 29" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

ΒΕΡΟΛΙΝΟ. Με μικρής κλίμακας εκδηλώσεις λόγω πανδημίας τίμησε, χθες, η Ευρώπη τα 75 χρόνια από τη νίκη των συμμάχων επί της ναζιστικής Γερμανίας. Σε τηλεφωνική συνομιλία που είχε με τον Ρώσο πρόεδρο, χθες το πρωί, η καγκελάριος Μέρκελ αντάλλαξε συγχαρητήρια, με τους δύο ηγέτες να υπογραμμίζουν την ιστορική σημασία της ημέρας και την ανάγκη διατήρησης της μνήμης του Β΄ Παγκοσμίου Πολέμου. «Οι δύο χώρες μας οφείλουν να μην ξεχάσουν ποτέ εκείνους τους Γερμανούς πατριώτες, οι οποίοι πολέμησαν με αυτοθυσία κατά του ναζισμού», ανέφερε σε ανακοίνωσή της η ρωσική προεδρία.

Λίγο αργότερα, η καγκελάριος Μέρκελ συνοδευόμενη από τον ομοσπονδιακό πρόεδρο Φρανκ-Βάλτερ Σταϊνμάιερ και τον πρόεδρο της Μπούντεσταγκ, Βόλφγκανγκ Σόιμπλε κατέθεσε στεφάνι στο μνημείο Νόιε Βάχε για τα θύματα του πολέμου και της δικτατορίας, τηρώντας τις αποστάσεις που επιβάλλονται από τα μέτρα προστασίας κατά του κορωνοϊού. Στην ομιλία του, ο πρόεδρος Σταϊνμάγερ υπενθύμισε ότι η Γερμανία καθυστέρησε για δεκαετίες τη διαδικασία απομάκρυνσης των ναζί από τον κρατικό μηχανισμό, ενώ ευχαρίστησε τους απόγονους θυμάτων του ναζισμού και όσους έδωσαν την ευκαιρία στη Γερμανία να κάνει μία νέα αρχή. «Παρότι η Γερμανία είναι μια σταθερή δημοκρατία στην καρδιά μιας ειρηνικής Ευρώπης, οι πολίτες οφείλουν να παραμείνουν σε εγρήγορση κατά των πειρασμών του σύγχρονου εθνικισμού και αυταρχισμού, καταπολεμώντας την ξενοφοβία και την περιφρόνηση της δημοκρατίας», είπε ο Γερμανός πρόεδρος.

Για πρώτη φορά φέτος, η 8η Μαΐου ανακηρύχθηκε επίσημη εορτή και αργία στο κρατίδιο του Βερολίνου. Με την πρωτοβουλία αυτή διαφώνησε δημόσια ο επικεφαλής της κοινοβουλευτικής ομάδας του ακροδεξιού κόμματος AfD, Αλεξάντερ Γκάουλαντ. Ερωτηθείς από δημοσιογράφους, ο Γκάουλαντ είπε ότι η συνθηκολόγηση της Γερμανίας δεν αντιμετωπίζεται με τον ίδιο τρόπο από όλους τους πολίτες, για να υπενθυμίσει ότι χιλιάδες Γερμανίδες έπεσαν θύματα βιασμού από άνδρες του Κόκκινου Στρατού, απηχώντας τις θέσεις νεοναζιστικών οργανώσεων, που εκτιμούν ότι η ναζιστική Γερμανία ήταν το μεγαλύτερο θύμα του πολέμου.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή