Είμαστε όλοι θύματα της COVID-19

Είμαστε όλοι θύματα της COVID-19

3' 26" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

ΠΕΚΙΝΟ. Η Κίνα κερδίζει τον πόλεμο εναντίον του νέου κορωνοϊού, ο οποίος, όπως βεβαιώνουν οι επιστήμονες, έχει φυσική προέλευση, αλλά η χώρα υποχρεώνεται να δώσει τη μάχη και με έναν άλλο, «πολιτικό ιό», τον οποίο διαδίδουν κύκλοι της Ουάσιγκτον.

Αμερικανοί πολιτικοί υποστηρίζουν ότι η Κίνα πρέπει να καταστεί υπόλογη για απόκρυψη πληροφοριών στα πρώτα στάδια της πανδημίας. Ωστόσο, η κατηγορία περί «συγκάλυψης» επιστρέφεται στις ΗΠΑ, καθώς όλος ο κόσμος μπορεί να δει την ανικανότητά της στη διαχείριση της υγειονομικής κρίσης. Αντί να συκοφαντούν την Κίνα, θα ήταν καλύτερα να αφιερώσουν τον χρόνο τους στην αντιμετώπιση της πανδημίας στο εσωτερικό της χώρας τους.

Το αντικινεζικό αφήγημα Αμερικανών πολιτικών κατά κανόνα αποσιωπά τον ρόλο ανθρώπων όπως η Ζανγκ Τζισιάν, η 54χρονη πνευμονολόγος, η οποία πρώτη προειδοποίησε τις υγειονομικές αρχές για έναν καινούργιο, επικίνδυνο κορωνοϊό στα τέλη Δεκεμβρίου, στην πόλη Γουχάν. Στις 27 Δεκεμβρίου, η δρ Ζανγκ, διευθύντρια της μονάδας εντατικής θεραπείας στο Περιφερειακό Νοσοκομείο Ολοκληρωμένης Δυτικής και Κινεζικής Ιατρικής της επαρχίας Χουμπέι, έδωσε την αναφορά της στο ίδρυμα, το οποίο αμέσως τη διαβίβασε στο περιφερειακό κέντρο ελέγχου των λοιμώξεων. Εκείνη τη στιγμή, οι πληροφορίες για τον νέο ιό ήταν ελάχιστες και ουδείς γνώριζε πώς διαδόθηκε.

Στις 30 Δεκεμβρίου, η δημοτική επιτροπή υγείας της Γουχάν έστειλε επείγουσα ειδοποίηση για άγνωστης προέλευσης πνευμονία στην πόλη. Η Εθνική Επιτροπή Υγείας έστειλε ομάδα εργασίας και επιτελείο ειδικών στη Γουχάν τις πρώτες πρωινές ώρες της 31ης Δεκεμβρίου, με αποστολή τον συντονισμό των μέτρων αντιμετώπισης της νόσου και των ερευνών γύρω από τον νέο ιό.

Η Κίνα μοιράστηκε γρήγορα τις πληροφορίες της με τη διεθνή κοινότητα. Από τις 3 Ιανουαρίου, άρχισε να ενημερώνει σε τακτική βάση τον Παγκόσμιο Οργανισμό Υγείας (ΠΟΥ) και άλλες χώρες, συμπεριλαμβανομένων των Ηνωμένων Πολιτειών, για τις πιο πρόσφατες εξελίξεις. Στις 12 Ιανουαρίου, η Κίνα διαβίβασε στον ΠΟΥ τις πληροφορίες που είχε συλλέξει για το γονιδίωμα του νέου ιού, οι οποίες έγιναν η βάση για τις διεθνείς επιστημονικές έρευνες με στόχο την παρασκευή εμβολίου.

Οι κινεζικές αρχές έλαβαν ολοκληρωμένα, αυστηρότατα μέτρα και αποτελεσματικές δράσεις για τον έλεγχο και την πρόληψη διάδοσης της επιδημίας. Ωστόσο, οι Αμερικανοί πολιτικοί δεν θέλουν να παραδεχθούν ότι καταφέραμε να θέσουμε υπό έλεγχο την πανδημία σε σχετικά μικρό χρονικό διάστημα.

Τι δείχνουν τα στοιχεία

«Τα στοιχεία μιλούν από μόνα τους. Η Κίνα έθεσε υπό έλεγχο την επιδημία, οι ΗΠΑ όχι. Η Κίνα εφάρμοσε αυστηρή απαγόρευση κυκλοφορίας, ενώ οι ΗΠΑ όχι», δηλώνει ο Τζέφρεϊ Σακς, καθηγητής και διευθυντής του Κέντρου Βιώσιμης Ανάπτυξης στο Πανεπιστήμιο Κολούμπια, στη Νέα Υόρκη.

«Στην πραγματικότητα, ο Τραμπ επανειλημμένως επαινούσε την Κίνα μέχρι τον Φεβρουάριο, για να στραφεί εναντίον της όταν η κατάσταση στις ΗΠΑ επιδεινώθηκε», προσθέτει.

Το νομοθετικό σώμα της Κίνας και το κορυφαίο όργανο πολιτικού σχεδιασμού θα αρχίσουν να λειτουργούν εντός του Μαΐου. Συναθροίσεις τόσο μεγάλης κλίμακας στο Πεκίνο επιβεβαιώνουν τις επιτυχίες στην αναχαίτιση της νόσου, αν και απαιτούν εντατικές προσπάθειες ώστε να αποτραπεί το ενδεχόμενο υποτροπής. Η κοινή γνώμη εμπιστεύεται την κυβέρνηση, όπως μαρτυρούν η επιστροφή στην εργασία και η μεγάλη αύξηση του εσωτερικού τουρισμού. Την Πρωτομαγιά, λειτουργούσαν 7.394 τρένα, μεταφέροντας 7,37 εκατομμύρια ταξιδιώτες. Μέχρι τις 25 Απριλίου είχε ανοίξει εκ νέου το 98,5% των μικρών και μεσαίων επιχειρήσεων.

Ο κώδων κινδύνου

Οταν η Κίνα προσπαθούσε να αντιμετωπίσει τον ιό, ο κώδων του κινδύνου ηχούσε δυνατά σε όλο τον κόσμο. Ωστόσο, η αμερικανική κυβέρνηση φάνηκε να ανησυχεί περισσότερο για την πολιτική της ατζέντα παρά για τη δημόσια υγεία, κρύβοντας από την κοινή γνώμη τη σοβαρότητα της απειλής.

Ορισμένοι ειδικοί υποστηρίζουν ότι το παράθυρο ευκαιρίας δύο μηνών που δώρισε η Κίνα στον υπόλοιπο κόσμο χαραμίστηκε από την αμερικανική κυβέρνηση λόγω εσφαλμένης κρίσης και ελλιπούς προετοιμασίας. Οι προειδοποιήσεις της Κίνας έπεσαν σε ώτα μη ακουόντων. Για να αποπροσανατολίσουν από τις δικές τους ευθύνες, αναζήτησαν αποδιοπομπαίο τράγο.

Οπως σημειώνει ο Ρίτσαρντ Χόρτον, διευθυντής του βρετανικού ιατρικού περιοδικού The Lancet, οι θεωρίες συνωμοσίας μπορούν να υπονομεύσουν τις διεθνείς προσπάθειες για την αντιμετώπιση του ιού. «Είναι πολύ σημαντικό να καταλάβουμε την προέλευση του ιού, να τη μελετήσουμε επιστημονικά και όχι να επιτρέψουμε σε θεωρίες συνωμοσίας να δηλητηριάσουν τη σκέψη μας», έγραψε σχετικά. Καθώς η εκστρατεία σπίλωσης της Κίνας συνεχίζεται, η πραγματική εικόνα μιας αμερικανικής κυβέρνησης ανίκανης να διαχειριστεί την υγειονομική κρίση προβάλλει καθαρά μπροστά σε όλο τον κόσμο. 

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή