ΚΟΣΜΟΣ

Αναβάλλεται λόγω κορωνοϊού η θεμελίωση του πρώτου ελληνοορθόδοξου Μοναστηριού στην Κεντρική Ευρώπη

anavalletai-logo-koronoioy-i-themeliosi-toy-protoy-ellinoorthodoxoy-monastirioy-stin-kentriki-eyropi-2377727

Τα μέτρα αντιμετώπισης της πανδημίας του κορωνοϊού, οδηγούν σε αναβολή της προγραμματιζόμενης για τις 27 Ιουνίου, επίσημης θεμελίωσης, από τον Οικουμενικό Πατριάρχη Βαρθολομαίο, του πρώτου ελληνοορθόδοξου μοναστηριού στην Αυστρία – που θα είναι και το πρώτο στην περιοχή της Κεντρικής Ευρώπης – όπως ανακοινώθηκε σήμερα στη Βιέννη από την Ιερά Μητρόπολη Αυστρίας.

Tο πρώτο ελληνοορθόδοξο μοναστήρι πρόκειται να ανεγερθεί στο Σαντ Αντρέ αμ Τσίκζεε του αυστριακού ομόσπονδου κρατιδίου Μπούργκενλαντ, στην Ανατολική Αυστρία στα σύνορα με την Ουγγαρία, σε έκταση που έχει παραχωρήσει ο εκεί ρωμαιοκαθολικός επίσκοπος Εγίντιους Ζίφκοβιτς στην Ιερά Μητρόπολη Αυστρίας, ειδικά για την ανέγερση του μοναστηριού.

Στην ανακοίνωση δεν αναφέρεται νέα ημερομηνία για την θεμελίωση, που θα γινόταν από τον Οικουμενικό Πατριάρχη μαζί με τον μητροπολίτη Αυστρίας και Έξαρχο Ουγγαρίας και Μεσευρώπης Αρσένιο, τον επίσκοπο Ζίφκοβιτς και τον κυβερνήτη του ομόσπονδου κρατιδίου Μπούργκενλαντ, Χανς Πέτερ Ντόσκοτσιλ.

Ανακοινώνοντας τον Οκτώβριο του 2014 την ίδρυση και προσεχή ανέγερση της «πρώτης οργανωμένης ορθόδοξης μονής στην περιοχή της Κεντρικής Ευρώπης», ο μητροπολίτης Αρσένιος είχε εκφράσει την πεποίθησή του, πως αυτή θα αποτελέσει «γέφυρα»που θα ενώνει την Αυστρία με την Ελλάδα, τον Καθολικισμό με την Ορθοδοξία.

Το δωρητήριο συμβόλαιο είχε παραλάβει συμβολικά στις 11 Νοεμβρίου 2014, προσωπικά, σε επίσημη τελετή στην επισκοπή της 'Αϊζενστατ, της πρωτεύουσας του Μπούργκελαντ, ο ίδιος ο Οικουμενικός Πατριάρχης Βαρθολομαίος.

Διαβάστε σχετικά: Αυστρία: Γεγονός η ανέγερση του πρώτου ελληνοορθόδοξου μοναστηριού

Για την ανέγερση του μοναστηριού ο Πάπας Φραγκίσκος, είχε αποστείλει επιταγή ύψους 100.000 ευρώ, την οποία είχε παραδώσει στα τέλη Φεβρουαρίου 2018 πανηγυρικά στη Βιέννη, ο καρδινάλιος Κουρτ Κοχ, ο επικεφαλής του παπικού Συμβουλίου για την Ενότητα των Χριστιανών, στον Οικουμενικό Πατριάρχη Βαρθολομαίο και στον Μητροπολίτη Αυστρίας Αρσένιο, στο πλαίσιο των εορτασμών για τα 50 χρόνια ψήφισης του αυστριακού Ομοσπονδιακού Νόμου περί Ορθοδοξίας.

Το μοναστήρι στο Σαντ Αντρέ, προβλέπεται να αποτελείται από τέσσερις πτέρυγες διατεταγμένες σε σχήμα πλατείας, στο κέντρο της οποίας θα υπάρχει μια εκκλησία, το υψηλότερο σημείο της οποίας θα υψωθεί περίπου 13 μέτρα, και η οποία θα ανεγερθεί στην πρώτη φάση των εργασιών. Θα ακολουθήσει η ανέγερση των άλλων κτιρίων – τα κελιά για τους μοναχούς, αίθουσες υποδοχής, βιβλιοθήκη, τραπεζαρία, διπλανά δωμάτια και εργαστήρια, ενώ προγραμματίζεται επίσης ένας ξενώνας.

Στην Αυστρία, όπου ο αριθμός των ορθοδόξων ανέρχεται σε περίπου 500.000, αποτελώντας τη δεύτερη θρησκευτική κοινότητα (μετά τη Ρωμαιοκαθολική), υπάρχουν επτά δικαιοδοσίες ορθοδόξων Εκκλησιών.

Πρόκειται για τις δικαιοδοσίες του Οικουμενικού Πατριαρχείου, και των Πατριαρχείων της Αντιοχείας, της Βουλγαρίας, της Γεωργίας, της Ρουμανίας, της Ρωσίας και της Σερβίας, που εκπροσωπούνται στη Συνέλευση των Ορθοδόξων Επισκόπων, της οποίας προεδρεύει ο μητροπολίτης του Οικουμενικού Πατριαρχείου.

Πηγή: ΑΠΕ – ΜΠΕ