ΚΟΣΜΟΣ

Προβληματισμός για τις νέες εστίες σε Κίνα και Ν. Κορέα

gkat_09_1205_page_1_image_0002
12s1coronachina

Εφοδιασμένοι με «έξυπνα» βραχιολάκια, μαθητές και μαθήτριες ορισμένων περιοχών του Πεκίνου επέστρεψαν χθες στα σχολεία τους που είχαν μείνει κλειστά από τον Ιανουάριο, με τα μαθήματα να παραδίδονται μόνο διαδικτυακά όλο αυτό το διάστημα. Οι μικρές, ηλεκτρονικές διατάξεις που φορούν στα χέρια τα παιδιά και οι έφηβοι καταγράφουν τη θερμοκρασία τους και ειδοποιούν σε πραγματικό χρόνο, μέσω εφαρμογών κινητής τηλεφωνίας, δασκάλους και γονείς, οι οποίοι καλούνται να ενημερώσουν τις Αρχές σε περίπτωση που η ένδειξη ξεπερνά τους 37,2 βαθμούς Κελσίου.

Το πρόγραμμα, που εφαρμόζεται πιλοτικά σε πέντε περιοχές της κινεζικής πρωτεύουσας, αντιπροσωπεύει τον τελευταίο κρίκο μιας μακράς αλυσίδας καινοτομιών που βασίζονται σε εφαρμογές καινοτόμων τεχνολογιών για τη διευκόλυνση της επιστροφής σε πιο ομαλούς ρυθμούς ζωής, στη χώρα που πρώτη επλήγη από την COVID-19. Ταυτόχρονα, όμως, ενισχύονται οι φόβοι για το ενδεχόμενο υποτροπής της νόσου, παρά την επιτυχή αναχαίτιση του πρώτου κύματος.

Χθες, η Εθνική Επιτροπή Υγείας ανακοίνωσε 17 νέα κρούσματα, από τα οποία επτά ήταν «εισαγόμενα», δηλαδή αφορούσαν ταξιδιώτες από το εξωτερικό. Από τα δέκα κρούσματα μετάδοσης της νόσου στην κοινότητα, τα πέντε προέρχονταν από τη Γουχάν, όπου κατεγράφησαν τα πρώτα κρούσματα της πανδημίας, τον Δεκέμβριο του προηγούμενου χρόνου.

Αλλά και στη Νότια Κορέα, άλλη μια χώρα της Ασίας που εγκωμιάζεται για την αποτελεσματική, μέχρι τώρα, διαχείριση της πανδημίας, οι φόβοι για δεύτερο κύμα ενισχύθηκαν χθες, καθώς καταγράφηκαν 35 νέα κρούσματα, ο μεγαλύτερος αριθμός ημερήσιας αύξησης των κρουσμάτων κατά τον τελευταίο μήνα. Το Σαββατοκύριακο, οι Αρχές διέταξαν να κλείσουν εκ νέου τα μπαρ στη Σεούλ, στην κοντινή πόλη Ιντσόν και στη γειτονική επαρχία Κιόνκγι, ύστερα από την εμφάνιση νέας εστίας μόλυνσης σε προάστιο της πρωτεύουσας με έντονη νυχτερινή ζωή. Μέχρι χθες, είχαν εντοπιστεί 85 κρούσματα συνδεόμενα με 29χρονο, ο οποίος είχε επισκεφθεί πέντε μπαρ της συνοικίας Ιτέουαν στη διάρκεια μιας νύχτας, στις αρχές Μαΐου, για να βρεθεί αργότερα θετικός στον κορωνοϊό.