Χωρίς άδεια εργοστάσιο πλαστικών στην Ινδία

Χωρίς άδεια εργοστάσιο πλαστικών στην Ινδία

1' 45" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

ΝΕΟ ΔΕΛΧΙ. Παράνομα λειτουργούσε το εργοστάσιο πλαστικών, από όπου διέρρευσε την Πέμπτη τοξικό αέριο στην παραλιακή πόλη Βισακαπατνάμ του κρατιδίου Αντρα Πραντές, προκαλώντας τον θάνατο 12 ανθρώπων, ενώ εκατοντάδες κάτοικοι μεταφέρθηκαν σε νοσοκομεία με συμπτώματα οξείας δηλητηρίασης. Το εργοστάσιο LG Polymers, ιδιοκτησίας της νοτιοκορεατικής πολυεθνικής LG, λειτουργούσε χωρίς άδεια από τα μέσα του 2019. Η κορεατική εταιρεία παραδέχθηκε χθες ότι δεν είχε εξασφαλίσει άδεια λειτουργίας και μελέτη περιβαλλοντικών επιπτώσεων για το εργοστάσιο πλαστικών στο Αντρα Πραντές. «Η εταιρεία μας δεν διαθέτει νόμιμη άδεια για την παραγωγή μεγάλου όγκου πλαστικών υλών, όπως προβλέπει η ινδική νομοθεσία», ανέφερε η εταιρεία σε ανακοίνωσή της.

Τα ξημερώματα της Πέμπτης, όπως αναφέρει η εφημερίδα The Guardian, τοξικό αέριο, υποπροϊόν της κατασκευής πολυμερούς πλαστικού, διέρρευσε κατά τη διάρκεια της διαδικασίας επαναλειτουργίας της γραμμής παραγωγής, που είχε διακοπεί στο κρατίδιο εξαιτίας των μέτρων για την αντιμετώπιση της πανδημίας του κορωνοϊού.

Το αέριο διείσδυσε στα σπίτια κατοίκων, προκαλώντας λιποθυμία σε πολλούς από αυτούς, καθώς προσπαθούσαν να απομακρυνθούν. Περισσότεροι από 1.000 κάτοικοι της πόλης εκτέθηκαν στο τοξικό αέριο, το οποίο προκαλεί απώλεια αισθήσεων, κάψιμο στα μάτια, πονοκέφαλο και ναυτία. Δώδεκα κάτοικοι, μεταξύ τους και δύο παιδιά, βρήκαν τον θάνατο.

Η εταιρεία δραστηριοποιείτο στην περιοχή, έχοντας εξασφαλίσει προφορική άδεια λειτουργίας από τις τοπικές αρχές, αλλά χωρίς να έχει καταθέσει επίσημη αίτηση, που πρέπει να συνοδεύεται από μελέτη περιβαλλοντικών επιπτώσεων. Νομικοί της πόλης Βισακαπατνάμ ανακοίνωσαν χθες ότι σχεδιάζουν να καταθέσουν αγωγή κατά της LG, ζητώντας χρηματικές αποζημιώσεις για τα θύματα του δυστυχήματος. Η υπόθεση συζητήθηκε σε επείγουσα συνεδρίαση του περιβαλλοντικού δικαστηρίου στο Νέο Δελχί, το οποίο αναμένεται να εκδώσει την απόφασή του εντός των προσεχών ημερών.

Η κυβέρνηση του εθνικιστή πρωθυπουργού Ναρέντρα Μόντι έχει υποβαθμίσει την περιβαλλοντική νομοθεσία, χαλαρώνοντας τους κανόνες λειτουργίας ρυπογόνων εργοστασίων, σε μία προσπάθεια προσέλκυσης ξένων επενδύσεων. Κοινό φαινόμενο έχει καταστεί η λειτουργία μεγάλων βιομηχανικών μονάδων χωρίς κρατικές άδειες. Περιβαλλοντικές οργανώσεις καταγγέλλουν ότι η υποβάθμιση της νομοθεσίας για την προστασία του περιβάλλοντος έχει αυξήσει τα βιομηχανικά δυστυχήματα και τα περιστατικά μόλυνσης του πληθυσμού.

Την Πέμπτη, δύο ακόμη τέτοια περιστατικά σημειώθηκαν στη χώρα, σε εργοστάσια των κρατιδίων Τσατισγκάρ στο κέντρο της χώρας και στο Ταμίλ Ναντού στα νότια, με δεκάδες τραυματίες.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή