Δρ. Φάουτσι: Υπάρχει πραγματικός κίνδυνος να πυροδοτήσουμε νέο ξέσπασμα

Δρ. Φάουτσι: Υπάρχει πραγματικός κίνδυνος να πυροδοτήσουμε νέο ξέσπασμα

1' 47" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Ο κορυφαίος Αμερικανός επιδημιολόγος Άντονι Φάουτσι προειδοποίησε την Τρίτη το Κογκρέσο ότι μια πρόωρη άρση του lockdown θα μπορούσε να οδηγήσει σε νέα ξεσπάσματα της επιδημίας του νέου κορωνοϊού, που έχει ήδη σκοτώσει 80.000 Αμερικανούς και έχει γονατίσει την οικονομία της χώρας.

Ο Φάουτσι, διευθυντής του Εθνικού Ινστιτούτου Αλλεργιών και Λοιμωδών Ασθενειών, είπε ενώπιον επιτροπής της αμερικανικής Γερουσίας ότι οι πολιτείες θα πρέπει να ακολουθούν τις συστάσεις των ειδικών να περιμένουν, δηλαδή, να καταγράψουν ενδείξεις, όπως τη μείωση του αριθμού των νέων κρουσμάτων, προτού επανεκκινήσουν την οικονομική δραστηριότητα.

Ο πρόεδρος των ΗΠΑ Ντόναλντ Τραμπ ενθαρρύνει τις πολιτείες να βάλουν τέλος στο κλείσιμο εβδομάδων των οικονομιών τους. Ωστόσο, οι γερουσιαστές άκουσαν μια ζοφερή εκτίμηση από τον Φάουτσι, όταν Δημοκρατικοί του έθεσαν το ερώτημα σχετικά με ένα πρόωρο άνοιγμα της οικονομίας.

«Υπάρχει πραγματικός κίνδυνος να πυροδοτήσουμε ένα ξέσπασμα, το οποίο ενδεχομένως δεν θα μπορέσουμε να ελέγξουμε και, στην πραγματικότητα παραδόξως, να μας πάει πίσω, όχι μόνο οδηγώντας σε νέα κρούσματα και θανάτους, που θα μπορούσαν να έχουν αποφευχθεί, αλλά ακόμα και να μας πάει πίσω στον δρόμο της οικονομικής ανάκαμψης», επισήμανε ο Φάουτσι.

Εάν η οικονομία επανεκκινήσει σε περιοχές όπου «δεν έχουν τη δυνατότητα να ανταποκριθούν αποτελεσματικά, φοβάμαι ότι θα δούμε νέες μικρές εστίες που θα μπορούσαν να εξελιχθούν σε επιδημίες» του κορωνοϊού, επέμεινε.

Ο επιστήμονας, μέλος της ειδικής ομάδας του Τραμπ για τον νέο κορωνοϊό, είπε στην επιτροπή Υγείας, Παιδείας, Εργασίας και Συντάξεων ότι οι προσπάθειες του έθνους να καταπολεμήσουν τον φονικό ιό και τη νόσο COVID-19 θα πρέπει να «επικεντρώνονται στις αποδεδειγμένες πρακτικές δημόσιας υγείας για τον περιορισμό και τη μείωση» των κρουσμάτων.

«Δεν γνωρίζουμε τα πάντα για αυτόν τον ιό και θα πρέπει πραγματικά να προσέξουμε, ιδίως στο θέμα των παιδιών» τόνισε. «Πρέπει να είμαστε προσεκτικοί αυτή τη στιγμή (…) όταν σκεφτόμαστε ότι τα παιδιά έχουν απόλυτη ανοσία στις επιβλαβείς επιπτώσεις της» νόσου.

Ο 79χρονος κατέθεσε από απόσταση, μέσω τηλεδιάσκεψης, καθώς έχει τεθεί από μόνος του σε καραντίνα, αφού ενδέχεται να ήλθε σε επαφή με κάποιο από τα δύο μέλη του προσωπικού του Λευκού Οίκου, που διαγνώστηκαν με την COVID-19.

Εξάλλου, ο Άντονι Φάουτσι εξέφρασε «συγκρατημένη αισιοδοξία» σχετικά με την προοπτική ενός εμβολίου.

Πηγή: ΑΠΕ-ΜΠΕ, Reuters, AFP

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή