Μέρκελ: Η Γερμανία πρέπει να βοηθήσει τα άλλα κράτη της ΕΕ να ξανασταθούν στα πόδια τους

Μέρκελ: Η Γερμανία πρέπει να βοηθήσει τα άλλα κράτη της ΕΕ να ξανασταθούν στα πόδια τους

1' 41" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Η Γερμανία πρέπει να βοηθήσει τους γείτονές της στην Ευρωπαϊκή Ένωση να ενισχύσουν την οικονομία τους μετά την κρίση του κορωνοϊού, δήλωσε την Τρίτη η καγκελάριος Άγγελα Μέρκελ σε συνάντηση με βουλευτές του συντηρητικού συνασπισμού της, σύμφωνα με αρκετούς συμμετέχοντες.

Είναι σημαντικό για τη Γερμανία, ως εξαγωγική χώρα, και οι εταίροι της στην ΕΕ να τα πάνε καλά, είπε η Μέρκελ στους βουλευτές, ενόψει των διαβουλεύσεων για ένα πρόγραμμα ανασυγκρότησης της ΕΕ, του οποίου και το εύρος και η χρηματοδότηση είναι ανοιχτά, δήλωσε η καγκελάριος.

Η Γερμανία ήταν η πιο επιτυχημένη μεγάλη ευρωπαϊκή χώρα στον περιορισμό της εξάπλωσης του ιού, εν μέρει χάρη στις μαζικές διαγνωστικές εξετάσεις, οι οποίες οδήγησαν σε μερική επανεκκίνηση της οικονομίας.

Δεν ήταν προς το συμφέρον κανενός να είναι δυνατή μόνο η Γερμανία μετά την κρίση, δήλωσε η Μέρκελ κατά τη συνάντηση αυτή, ανέφεραν οι συμμετέχοντες.

Η καγκελάριος συμφώνησε με τον Ραλφ Μπρινκχάους, τον επικεφαλής του συντηρητικού κοινοβουλευτικού συνασπισμού CDU/CSU, ότι η Γερμανία θα πρέπει να μεταφέρει πολύ περισσότερα χρήματα στις Βρυξέλλες, πρόσθεσαν. Το ομοσπονδιακό κοινοβούλιο (Μπούντεστακ) θα συμμετάσχει στην απόφαση που θα αφορά την οικονομική βοήθεια.

Νωρίτερα, ο Μπρίνκχαους είχε δηλώσει ότι η Γερμανία θέλει να βοηθήσει τους Ευρωπαίους εταίρους της, αλλά πρέπει να ξέρει πού θα χρησιμοποιηθούν τα δισεκατομμύρια. Η Ευρωπαϊκή Επιτροπή αναμένεται να παρουσιάσει αναθεωρημένες προτάσεις για τον προϋπολογισμό την προσεχή εβδομάδα.

Ο ειδικός στον προϋπολογισμό της Χριστιανοδημοκρατικής Ένωσης (CDU) 'Εκχαρτ Ρέμπεργκ περιέγραψε με ζοφερή εικόνα τα οικονομικά της Γερμανίας κατά τη συνάντηση αυτή. Προειδοποίησε ότι θα χρειαστεί πιθανόν έως το 2023 για να επανέλθουν οι φόροι στα επίπεδα του 2019, με τα έσοδα να μειώνονται κατά 6,5% φέτος, δήλωσαν οι συμμετέχοντες.

Η Μέρκελ προειδοποίησε επίσης τους βουλευτές να μην τρέφουν μεγάλες ελπίδες για το άνοιγμα των συνόρων της Γερμανίας, ένα θέμα που θα συζητήσει το υπουργικό συμβούλιο αύριο, Τετάρτη.

Η κυβέρνηση θέλει να κινηθεί προς την κανονικότητα στη ζώνη Σένγκεν, αλλά η 'Αγγελα Μέρκελ δήλωσε ότι η Γαλλία σίγουρα δεν θα ανοίξει τα σύνορά της πριν από τα μέσα Ιουνίου, σύμφωνα πάντα με συμμετέχοντες στη συνάντηση.

Πηγή: ΑΠΕ-ΜΠΕ, Reuters

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή