Καραντίνα για τους ταξιδιώτες στην Ισπανία

Καραντίνα για τους ταξιδιώτες στην Ισπανία

1' 43" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

ΜΑΔΡΙΤΗ. Υποχρεωτική παραμονή εντός σπιτιού ή εντός ξενοδοχείου για 14 ημέρες επιβάλλει στο εξής η Ισπανία σε όσους, Ισπανούς ή ξένους, φθάνουν στη χώρα από το εξωτερικό. Καθώς η χώρα εξέρχεται σταδιακά από τα περιοριστικά μέτρα, το ζητούμενο είναι πώς δεν θα προκύψουν νέα, εισαγόμενα κρούσματα. Παρότι η Ισπανία επλήγη με ιδιαίτερη σφοδρότητα από την πανδημία, μελέτες που επικαλείται η εφημερίδα El Pais υπολογίζουν ότι το ποσοστό του πληθυσμού που μπορεί να έχει αντισώματα κατά του κορωνοϊού δεν ξεπερνάει το 15%, με αποτέλεσμα η χώρα να απέχει πολύ από τη λεγόμενη «ανοσία της αγέλης». Στο μεταξύ, οι Αρχές βρίσκονται σε διαμάχη με αεροπορικές εταιρείες χαμηλού κόστους που πραγματοποιούν πτήσεις εσωτερικού, οι οποίες αρνούνται να μειώσουν την πληρότητα των αεροσκαφών, υποστηρίζοντας ότι το μέτρο θα τις οδηγήσει στην πτώχευση.

Στη Γαλλία, οι διαμάχες αφορούν τις συγκεντρώσεις ατόμων στον δημόσιο χώρο, μετά τη σταδιακή άρση των περιοριστικών μέτρων. Υστερα από οκτώ εβδομάδες εσώκλειστοι σε διαμερίσματα που συχνά δεν έχουν μπαλκόνια, πολλοί Παριζιάνοι συγκεντρώθηκαν τη Δευτέρα στις όχθες του Σηκουάνα και του καναλιού Σαν Μαρτέν, με αποτέλεσμα την επέμβαση της αστυνομίας για τη διάλυση του πλήθους. Η άρση των μέτρων προχωρεί με διαφορετικές ταχύτητες στις διάφορες γαλλικές επαρχίες, με το Παρίσι και τρεις άλλες επαρχίες να παραμένουν στην «κόκκινη ζώνη» των αυξημένων περιορισμών.

Στη γειτονική Γερμανία, ο δείκτης μετάδοσης του ιού παρέμεινε για δεύτερη ημέρα πάνω από το κρίσιμο όριο της μονάδας, θέτοντας τις Αρχές σε αυξημένη επιφυλακή. Ο κίνδυνος αναζωπύρωσης της επιδημίας, ακριβώς τη στιγμή κατά την οποία μερίδα Γερμανών εξεγείρεται κατά των περιοριστικών μέτρων, προξενεί ιδιαίτερη ανησυχία στην καγκελαρία. Aκόμη και οι τοπικές κυβερνήσεις αντιδρούν σε συγκεκριμένα μέτρα που έχει θεσπίσει η Αγκελα Μέρκελ. Χαρακτηριστικό είναι το παράδειγμα του Βερολίνου, το οποίο αποφάσισε να συντάξει τον δικό του οδικό χάρτη και ειδικότερα να θέσει ως ανώτατο όριο εβδομαδιαίων κρουσμάτων τα 30 ανά 100.000 κατοίκους για την επαναφορά των περιοριστικών μέτρων. Η ίδια η Μέρκελ είχε κάνει λόγο για 50, αλλά η κυβέρνηση του Βερολίνου εκτίμησε ότι σε αυτήν την περίπτωση θα είναι πλέον πολύ αργά για το τοπικό σύστημα υγείας να ανταποκριθεί σε ένα δεύτερο κύμα.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή