Κορωνοϊός: Σε εγρήγορση για την αποτροπή δεύτερου κύματος

Κορωνοϊός: Σε εγρήγορση για την αποτροπή δεύτερου κύματος

2' 1" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Οι Αρχές της Νότιας Κορέας αναζητούν πυρετωδώς πολίτες που είχαν επισκεφθεί τις προηγούμενες ημέρες μπαρ σε πολυσύχναστη γειτονιά της Σεούλ, καθώς προσπαθούν να περιορίσουν τον κίνδυνο εμφάνισης δεύτερου κύματος μολύνσεων από την ασθένεια COVID-19. Τον ίδιο φόβο έχουν και οι Αρχές της κινεζικής πόλης Γουχάν, οι οποίες διέταξαν να υποβληθεί σε διαγνωστικό έλεγχο τις επόμενες δέκα ημέρες ολόκληρος ο πληθυσμός των 11 εκατομμυρίων της πόλης μετά τον εντοπισμό έξι νέων κρουσμάτων την Κυριακή και τη Δευτέρα.

Οι νοτιοκορεατικές αρχές εξετάζουν στοιχεία από κινητά τηλέφωνα, πιστωτικές κάρτες και κάμερες κλειστού κυκλώματος, ώστε να εντοπίσουν τους πολίτες που είχαν επισκεφθεί μπαρ στην περιοχή Ιτέουγον, καθώς έχουν ήδη εντοπιστεί τουλάχιστον 102 νέα κρούσματα που συνδέονται με τα μπαρ της περιοχής. Ο δήμαρχος της Σεούλ Παρκ Γουόν Σουν δήλωσε χθες ότι οι Αρχές έχουν υποβάλει σε διαγνωστικό έλεγχο 7.272 ανθρώπους που συνδέονται με τη νέα ομάδα κρουσμάτων. Εκπρόσωπος Τύπου του υπουργείου Υγείας της χώρας ανακοίνωσε πως προσπαθούν να αναγνωρίσουν ακόμη 1.982 ανθρώπους που είχαν επισκεφθεί κάποιο από τα πολλά μπαρ και κλαμπ της περιοχής Ιτέουγον.

Ωστόσο, η ανθρωπιστική οργάνωση Διεθνής Αμνηστία κατηγόρησε ορισμένα κορεατικά ΜΜΕ πως δυσχεραίνουν σημαντικά την προσπάθεια των Αρχών να εντοπίσουν πιθανά κρούσματα διότι μετέδωσαν πως ο πρώτος ασθενής είχε επισκεφθεί γκέι κλαμπ της περιοχής. Το να θεωρηθεί κάποιος ομοφυλόφιλος είναι πολύ πιθανό να συνοδεύεται από στιγματισμό στη συντηρητική κοινωνία της Νότιας Κορέας, ενώ οι αναφορές των τοπικών ΜΜΕ ενισχύουν ομοφοβική συμπεριφορά, με αποτέλεσμα ορισμένοι από τους πελάτες των μπαρ της περιοχής να μην προσέρχονται για διαγνωστικό έλεγχο φοβούμενοι ότι θα στιγματιστούν. Ευτυχώς, οι Αρχές αντιλήφθηκαν το πρόβλημα και άρχισαν να πραγματοποιούν ανώνυμους διαγνωστικούς ελέγχους, με αποτέλεσμα να διπλασιαστεί ο αριθμός των πολιτών που προσήλθαν για να υποβληθούν σε τεστ, δήλωσε ο δήμαρχος της Σεούλ. Τις τελευταίες εβδομάδες οι κορεατικές αρχές είχαν καταφέρει να περιορίσουν τα νέα κρούσματα σε λιγότερα από 10 την ημέρα, ωστόσο από τη Δευτέρα εντοπίστηκαν 27 κρούσματα, ενώ και τις προηγούμενες τέσσερις ημέρες είχε εντοπιστεί διψήφιος αριθμός κρουσμάτων.

Η απόφαση των κινεζικών αρχών να υποβάλουν σε έλεγχο τους 11 εκατομμύρια κατοίκους της Γουχάν, της πόλης όπου είχε εμφανιστεί πρώτη φορά το Δεκέμβριο ο νέος κορωνοϊός μετά τον εντοπισμό έξι κρουσμάτων δείχνει και το μέγεθος της ανησυχίας τους. Οι έξι νέοι φορείς είχαν ήδη τεθεί σε καραντίνα, διότι είχαν θεωρηθεί ασυμπτωματικοί ασθενείς, σύμφωνα με τις πολιτικές αρχές. Οι έξι άνθρωποι έμεναν σε ένα συγκρότημα κατοικιών και αποτελούν τα πρώτα κρούσματα που εντοπίζονται μετά την άρση των δρακόντειων περιοριστικών μέτρων στη Γουχάν στις 8 Απριλίου.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή