Αντιφατικά μηνύματα για τα vouchers

Αντιφατικά μηνύματα για τα vouchers

1' 42" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Σύγχυση επικρατεί στις τάξεις της Ευρωπαϊκής Επιτροπής σχετικά με την πολιτική των αποζημιώσεων για επιβάτες των οποίων οι πτήσεις ή άλλων ειδών μετακινήσεις ακυρώνονται.

Σε άτυπη ενημέρωση προχθές, υψηλόβαθμος κοινοτικός αξιωματούχος επιβεβαίωσε ότι η Επιτροπή δεν έχει πρόθεση να εισηγηθεί αποδυνάμωση των δικαιωμάτων των επιβατών σχετικά με την αποζημίωση που δικαιούνται σε αυτές τις περιπτώσεις – κάτι το οποίο έχουν αιτηθεί δώδεκα κράτη-μέλη, μεταξύ των οποίων και η Ελλάδα.

Τα κουπόνια (vouchers), ανέφερε ο ίδιος αξιωματούχος, πρέπει να είναι επιλογή του καταναλωτή –δεν μπορούν να τα παρέχουν υποχρεωτικά οι εταιρείες αντί μετρητών– και τα κράτη-μέλη οφείλουν να διασφαλίζουν ότι η σχετική νομοθεσία της Ε.Ε. τηρείται στην επικράτειά τους.

Στην πρώτη συνέντευξη Τύπου της Επιτροπής, χθες, η κ. Βεστάγκερ μίλησε για μία επιστολή που θα στελνόταν προς τα κράτη-μέλη –δεν προσδιόριζε ποια είναι– που υπάρχουν ενδείξεις ότι δεν εφαρμόζουν τη σχετική νομοθεσία. Η επιστολή, είπε η Δανέζα εκτελεστική αντιπρόεδρος, ήταν το «πρώτο βήμα» για την εκκίνηση διαδικασίας επί παραβάσει.

Η διάψευση

Στη συνέχεια, ωστόσο, στη δεύτερη συνέντευξη Τύπου, η επίτροπος Μεταφορών Αντίνα Βαλεάν διέψευσε την κ. Βεστάγκερ. Σύμφωνα με την κ. Βαλεάν, η επιστολή, που θα στελνόταν χθες ή σήμερα και την οποία θα συνυπέγραφαν η ίδια και ο επίτροπος Δικαιοσύνης Ντιντιέ Ρέιντερς, έχει ως αποδέκτες όλα τα κράτη-μέλη. Σκοπός της, εξήγησε, είναι να προτείνει στα κράτη-μέλη τρόπους να καταστήσουν τα κουπόνια πιο ελκυστικά ώστε να τα προτιμούν οι καταναλωτές έναντι των μετρητών (π.χ. με προστασία έναντι πτώχευσης της επιχείρησης, ευελιξία στις υπηρεσίες για τις οποίες μπορούν να χρησιμοποιηθούν ή και εγγυήσεις της αξίας τους από τα κράτη-μέλη). Στη συνέχεια η κ. Βεστάγκερ, μέσω Twitter, παραδέχθηκε το λάθος της, γράφοντας ότι «παρεξήγησε το καθεστώς της επιστολής».

Η υπόθεση, όμως, δεν τελείωσε εκεί. Σύμφωνα με ρεπορτάζ της βελγικής Le Soir, o κ. Ρέιντερς μίλησε χθες για «μία ντουζίνα χώρες που έχουν πάρει θέση κατά της ευρωπαϊκής νομοθεσίας» και είπε τους έχει δοθεί προθεσμία ώς τις 2 Ιουνίου για να διασφαλίσουν την εφαρμογή του κανονισμού για τα δικαιώματα των επιβατών. Πρόκειται για ένα ακόμα ζήτημα στο οποίο η Επιτροπή δεν καταφέρνει να μιλήσει με μία φωνή.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή