Αναπνευστήρες βάζουν φωτιά στη Ρωσία

Αναπνευστήρες βάζουν φωτιά στη Ρωσία

2' 6" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

ΜΟΣΧΑ. Πυρκαγιές σε δύο ρωσικά νοσοκομεία, με αποτέλεσμα τον θάνατο έξι ασθενών που είχαν προσβληθεί από κορωνοϊό, ξέσπασαν τις τελευταίες ημέρες. Για τις πυρκαγιές ενοχοποιούνται οι νέες, ρωσικής κατασκευής, αναπνευστικές συσκευές Aventa-M, οι οποίες τοποθετήθηκαν στα νοσοκομεία πριν από λίγες εβδομάδες. Ιδίου τύπου συσκευές είχε αποστείλει η Ρωσία στις ΗΠΑ, αλλά δεν είχαν τεθεί σε λειτουργία πριν γίνει γνωστή η επικινδυνότητά τους.

Η Ρωσία έχει μετατραπεί στο νέο ευρωπαϊκό επίκεντρο του κορωνοϊού, με 230.000 κρούσματα και 2.100 καταγεγραμμένους θανάτους, ενώ η νόσος έχει φθάσει μέχρι το Κρεμλίνο. Χθες, ο εκπρόσωπος Τύπου του Ρώσου προέδρου Βλαντιμίρ Πούτιν, Ντμίτρι Πεσκόφ, ανακοίνωσε ότι πάσχει από τον κορωνοϊό, ενώ είχαν προηγηθεί δύο υπουργοί της κυβέρνησης και ο πρωθυπουργός Μιχαήλ Μισούστιν. Ο Πεσκόφ διευκρίνισε ότι έχει περάσει πάνω από ένας μήνας από την τελευταία φορά που συνάντησε τον Πούτιν, ο οποίος από το ξεκίνημα της πανδημίας εργάζεται από το σπίτι. Η νοσηλεία του πρωθυπουργού Μισούστιν συνεχίζεται από τις 30 Απριλίου, ενώ ο εκπρόσωπός του ανακοίνωσε ότι η κατάστασή του βελτιώνεται.

Η επείγουσα ανάγκη για αναπνευστικές συσκευές οδήγησε τη Ρωσία στην απόφαση εγχώριας κατασκευής, από εταιρεία που εδρεύει στα Ουράλια όρη. Η εταιρεία ανήκει σε όμιλο στον οποίο έχουν επιβληθεί κυρώσεις από τους Δυτικούς. Η πρώτη πυρκαγιά σχετιζόμενη με τους συγκεκριμένους αναπνευστήρες ξέσπασε την περασμένη εβδομάδα σε νοσοκομείο της Μόσχας, με αποτέλεσμα τον θάνατο ενός ασθενούς και την εσπευσμένη απομάκρυνση 300 ασθενών από τους χώρους του νοσοκομείου. Η δεύτερη πυρκαγιά ξέσπασε προχθές το πρωί στο νοσοκομείο του Αγίου Γεωργίου, στην Αγία Πετρούπολη, με αποτέλεσμα τον θάνατο πέντε ασθενών.

Οι ρωσικές αρχές ερευνούν τι ακριβώς συνέβη, με τις πρώτες υποθέσεις να κάνουν λόγο για βραχυκύκλωμα. Στις ΗΠΑ, η Υπηρεσία Εκτάκτων Αναγκών (FEMA) ανακοίνωσε ότι τέτοιου είδους συσκευές έφθασαν από τη Ρωσία στη χώρα στις αρχές Απριλίου, μαζί με άλλα υγειονομικά υλικά που αγόρασαν οι ΗΠΑ από τη Ρωσία. Οι αναπνευστήρες εστάλησαν στις πολιτείες της Νέας Υόρκης και του Νιου Τζέρσεϊ, που έχουν πληγεί με σφοδρότητα από την πανδημία του κορωνοϊού, αλλά μέχρι στιγμής παρέμεναν σε αποθήκες.

Η Ρωσία βρίσκεται σε κρίσιμη καμπή σχετικά με τη διάδοση της νόσου, καθώς επί δέκα συνεχείς ημέρες καταγράφονται πάνω από 10.000 νέα κρούσματα ημερησίως. Οι ρωσικές αρχές σημειώνουν ότι αυτό οφείλεται στους επισταμένους δειγματοληπτικούς ελέγχους, καθώς στη χώρα έχουν διενεργηθεί μέχρι στιγμής πάνω από 5 εκατ. τεστ για COVID-19. Πάνω από το 50% των κρουσμάτων συγκεντρώνεται στη Μόσχα και στην Αγία Πετρούπολη.

Οι δύο αυτές πόλεις παραμένουν σε καραντίνα έως τις 31 Μαΐου, ενώ από την Τρίτη ξεκίνησε η επιστροφή σε κάποιες δραστηριότητες, όπως είναι οι κατασκευές και ο αγροτικός τομέας.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή