Στο Ισραήλ ο Πoμπέο για το μέλλον της Δυτικής Οχθης

Στο Ισραήλ ο Πoμπέο για το μέλλον της Δυτικής Οχθης

1' 58" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Ταξίδι-αστραπή στο Ισραήλ πραγματοποίησε χθες ο Αμερικανός υπουργός Εξωτερικών Μάικλ Πομπέο, προκειμένου να συζητήσει με τη νέα κυβέρνηση, που θα ορκιστεί σήμερα, το σχέδιο για την προσάρτηση του 30% της Δυτικής Οχθης. Ο Πομπέο επέκρινε εκ νέου την Κίνα ότι απέκρυψε την εμφάνιση του νέου κορωνοϊού, ενώ κατηγόρησε το Ιράν ότι εξακολουθεί να υποστηρίζει την τρομοκρατία παρά το γεγονός ότι η πανδημία έχει πλήξει σκληρά τον λαό του.

«Μένει ακόμη δουλειά να γίνει και πρέπει να προχωρήσουμε με αυτό, κάτι στο οποίο προσβλέπω», είπε χθες ο Μάικλ Πομπέο απευθυνόμενος στον Ισραηλινό πρωθυπουργό Μπέντζαμιν Νετανιάχου, λίγο προτού αρχίσει η συνάντησή τους. Αναφερόταν στο σχέδιο «Οραμα για την ειρήνη», που είχε παρουσιάσει η κυβέρνηση Τραμπ τον Ιανουάριο, υποστηρίζοντας ότι μπορεί να οδηγήσει στην επίτευξη συμφωνίας μεταξύ Ισραήλ και Παλαιστινίων. Η αμερικανική κυβέρνηση έχει ανακοινώσει ότι θα αναγνωρίσει το κυριαρχικό δικαίωμα του Ισραήλ σε ολόκληρη την κοιλάδα του Ιορδάνη και σε όλους τους ισραηλινούς καταυλισμούς στην κατεχόμενη Δυτική Οχθη. Η Ε.Ε. έχει απορρίψει το σχέδιο Τραμπ, καταγγέλλοντας ότι παραβιάζει τις διεθνείς συμφωνίες. «Αυτή είναι μια ευκαιρία να προωθήσουμε την ειρήνη και την ασφάλεια με βάση τη συμφωνία στην οποία είχαμε φτάσει με τον πρόεδρο Ντόναλντ Τραμπ κατά την τελευταία μου επίσκεψη στην Ουάσιγκτον τον Ιανουάριο», απάντησε ο Νετανιάχου. Ο Πομπέο αναφέρθηκε και στην επιθετικότητα του Ιράν στη Μέση Ανατολή και πώς αυτή θα αντιμετωπιστεί, ενώ κατηγόρησε την Τεχεράνη ότι εν μέσω πανδημίας που πλήττει τον λαό της εξακολουθεί να αφιερώνει πόρους για να προωθήσει την τρομοκρατία, πράγμα «που λέει πολλά για την ψυχή που έχουν οι άνθρωποι που ηγούνται αυτής της χώρας». Αργότερα, ο Πομπέο συναντήθηκε με τον Μπένι Γκαντς, ηγέτη του κόμματος Γαλάζιο και Λευκό, που μετά τρεις εκλογικές αναμετρήσεις συμφώνησε να σχηματίσει κυβέρνηση συνασπισμού με τον Νετανιάχου.

Τις τελευταίες εβδομάδες, ο Πομπέο έχει αρχίσει διπλωματική εκστρατεία για να πετύχει την επαναφορά όλων των κυρώσεων, περιλαμβανομένης της επέκτασης του εμπάργκο όπλων που είχε επιβάλει ο ΟΗΕ στο Ιράν για το πυρηνικό του πρόγραμμα. Χθες, ο Ρώσος πρεσβευτής στον ΟΗΕ, Βασίλι Νεμπένζια, χαρακτήρισε «γελοίο» τον ισχυρισμό των ΗΠΑ ότι εξακολουθούν να είναι συμβαλλόμενο μέλος στο κοινό ολοκληρωμένο σχέδιο δράσης, δηλαδή τη συμφωνία που είχαν υπογράψει το 2015 ΗΠΑ, Ρωσία, Βρετανία, Γαλλία, Κίνα και Γερμανία για τον έλεγχο του πυρηνικού προγράμματος του Ιράν. Οι ΗΠΑ είχαν αποχωρήσει μονομερώς από τη συμφωνία το 2018, επιβάλλοντας δρακόντειες κυρώσεις κατά του Ιράν, το οποίο απάντησε παραβιάζοντας τη συμφωνία σε αρκετά σημεία.

 

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή