ΚΟΣΜΟΣ

ΕΕ: Οι εφαρμογές ιχνηλάτησης Covid-19 να μην χρησιμοποιούνται για μαζική παρακολούθηση

ΕΕ: Οι εφαρμογές ιχνηλάτησης Covid-19 να μην χρησιμοποιούνται για μαζική παρακολούθηση

Οι εφαρμογές για ιχνηλάτηση επαφών για Covid-19 θα πρέπει να χρησιμοποιούνται μόνο κατά την διάρκεια της επιδημίας και να απενεργοποιούνται αυτόματα μόλις περάσει η κρίση, δήλωσε την Πέμπτη ο Ευρωπαίος Επίτροπος Δικαιοσύνης Didier Reynders, ως απάντηση στις ανησυχίες για κρατική παρακολούθηση των πολιτών.

Πολλές χώρες σπεύδουν να αναπτύξουν εφαρμογές κινητής για ιχνηλάτηση των επαφών ατόμων που έχουν μολυνθεί με τον ιό, με την ελπίδα ότι οι τεχνολογίες smartphone θα μπορούσαν να βοηθήσουν στο άνοιγμα των συνόρων και στην επανεκκίνηση των οικονομιών χωρίς να υπάρξει ένα δεύτερο κύμα πανδημίας.

«Οι εφαρμογές δεν μπορούν να χρησιμοποιούνται για μαζική παρακολούθηση. Οι πολίτες θα ελέγχουν τα δεδομένα τους», δήλωσε ο Reynders στην ολομέλεια της Ευρωβουλής.

«Οι εφαρμογές θα πρέπει να χρησιμοποιούνται μόνο κατά τη διάρκεια της κρίσης και να απενεργοποιούνται το αργότερο αφού τελειώσει η πανδημία», δήλωσε, προσθέτοντας ότι η απενεργοποίηση θα πρέπει να γίνεται ακόμη και όταν οι χρήστες ξεχνούν να απεγκαθιστούν τις εφαρμογές.