Πανικός για τις διαρροές στις Βρυξέλλες

Πανικός για τις διαρροές στις Βρυξέλλες

1' 14" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

ΒΡΥΞΕΛΛΕΣ. Η Ευρωπαϊκή Επιτροπή έχει αρχίσει έρευνες για το «βαθύ λαρύγγι» που ενημέρωσε τον Τύπο για δύο πολύ σημαντικές πρωτοβουλίες της πριν αυτές ανακοινωθούν επισήμως. Οι πληροφορίες για το Ταμείο Δίκαιης Μετάβασης, που αποτελεί τμήμα της ευρωπαϊκής πράσινης συμφωνίας, καθώς και εκείνες για το Ταμείο Ανοικοδόμησης μετά τον κορωνοϊό, δημοσιεύθηκαν στο πρακτορείο Bloomberg και στην ιστοσελίδα Politico.

Η Κομισιόν διεμήνυσε ότι σε περίπτωση εντοπισμού των ενόχων θα ασκηθούν διώξεις. «Εγινε γνωστό ότι η Ούρσουλα φον ντερ Λάιεν είναι ανάστατη με τις διαρροές και ότι οι υπεύθυνοι θα τιμωρηθούν, όσο υψηλά ιστάμενοι και αν είναι», ανέφερε το Politico. Διπλωματικές πηγές, μιλώντας στην ίδια ιστοσελίδα, εκτίμησαν πως η νέα πρόεδρος της Ευρωπαϊκής Επιτροπής και οι συνεργάτες της «δεν έχουν προσαρμοστεί ακόμη στην κουλτούρα των Βρυξελλών». «Στην πρωτεύουσα της Ε.Ε. είναι σχεδόν αδύνατο να κρατηθούν μυστικά, ενώ το γεγονός ότι οι περισσότερες αποφάσεις χρειάζονται ομόφωνη έγκριση από τις κυβερνήσεις απαιτεί σχεδόν διαρκείς διαβουλεύσεις με τις πρωτεύουσες», σημείωσε η διπλωματική πηγή. Η αναφορά στις κυβερνήσεις αφορούσε το τελευταίο σκέλος των ερευνών της Κομισιόν, τη διαρροή πληροφοριών από τα άδυτα της ευρωπαϊκής γραφειοκρατίας προς κάποια ευρωπαϊκή πρωτεύουσα. Δεν είναι γνωστό ποιο ήταν το κράτος-μέλος που έλαβε «υπογείως» τις πληροφορίες, οι οποίες αφορούσαν την αναθεωρημένη πολιτική της Κομισιόν για το μεταναστευτικό.

Δύο αξιωματούχοι χαρακτήρισαν «παράνοια» την αντίδραση της Ούρσουλα φον ντερ Λάιεν, επισημαίνοντας ότι παγίως ο γερμανικός Τύπος βρίθει διαρροών για τα όσα συμβαίνουν στις Βρυξέλλες. Κάποιες φορές, οι διαρροές γίνονται από άγνωστες πηγές και άλλοτε αποτελούν τμήμα της επικοινωνιακής στρατηγικής της Κομισιόν.

 

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή