ΚΟΣΜΟΣ

Κατάθλιψη και άγχος προκαλεί η πανδημία

gkat_01_1505_page_1_image_0003
gkat_10_1505_page_1_image_0007

Η πανδημία της COVID-19 είναι πιθανό να προκαλέσει σοβαρά ψυχολογικά προβλήματα σε πολλούς ανθρώπους και να οδηγήσει σε αυτοκτονίες και σε κατάχρηση ναρκωτικών ουσιών, προειδοποίησε χθες ο ΟΗΕ.

Ιδιαίτερο κίνδυνο διατρέχουν σήμερα γιατροί και νοσηλευτικό προσωπικό που εργάζονται στην πρώτη γραμμή για την αντιμετώπιση της πανδημίας, ηλικιωμένοι, έφηβοι και όσοι είχαν ήδη ψυχολογικά προβλήματα, δήλωσε ο γ.γ. του ΟΗΕ Αντόνιο Γκουτέρες, καλώντας τις κυβερνήσεις ανά την υφήλιο να επενδύσουν στην ψυχική υγεία των πολιτών, κάτι που έχουν παραμελήσει επί δεκαετίες.

Σύμφωνα με στοιχεία του ΠΟΥ, στην Κίνα, το νοσηλευτικό προσωπικό ανέφερε υψηλά ποσοστά κατάθλιψης (50%), άγχους (45%) και αϋπνίας (34%), ενώ στον Καναδά το 47% δήλωσε ότι έχει ανάγκη από ψυχολογική υποστήριξη. Υψηλό κίνδυνο διατρέχουν επίσης παιδιά και έφηβοι. Στον Καναδά, το 20% των ατόμων ηλικίας 15-49 ετών ανέφερε ότι έχει αυξήσει την κατανάλωση αλκοόλ κατά τη διάρκεια της πανδημίας, ενώ στη Φινλανδία η κατανάλωση αλκοόλ έχει αυξηθεί κατά 23%. Σύμφωνα με τον ΟΗΕ, η κατάθλιψη επηρεάζει 264 εκατ. ανθρώπους, ενώ η αυτοκτονία είναι η δεύτερη συνηθέστερη αιτία θανάτου στις ηλικίες 15-29 ετών. Ενώ η παροχή ψυχολογικής βοήθειας αποτελεί αδιαμφισβήτητη ανάγκη για την αντιμετώπιση τέτοιων προβλημάτων, ανακούφιση προσφέρουν και μικρότερες πρωτοβουλίες, όπως εκείνη του Πίτερ Μπράουν, στο Λονδίνο. Ο Μπράουν είναι διευθυντής της ζυθοποιίας Forest Road Brewing. Κάθε ημέρα ξεκινάει με το βαν του να σερβίρει βαρελίσια μπίρα στους πελάτες του. «Η χαρά στα πρόσωπά τους είναι αναντικατάστατη. Το βαν δεν χωράει όση μπίρα θα προσφέραμε στο μπαρ, αλλά αυτό που παίρνουμε ως αντάλλαγμα είναι η χαρά των πελατών μας», δηλώνει στο Reuters.