Κρίθηκε αντισυνταγματική η παράταση του λοκντάουν στην πολιτεία του Ουισκόνσιν

Κρίθηκε αντισυνταγματική η παράταση του λοκντάουν στην πολιτεία του Ουισκόνσιν

1' 0" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

ΜΑΝΤΙΣΟΝ. Την παράταση της απαγόρευσης κυκλοφορίας στην πολιτεία του Ουισκόνσιν έκρινε χθες αντισυνταγματική το ανώτατο δικαστήριο της πολιτείας, δικαιώνοντας την προσφυγή Ρεπουμπλικανών βουλευτών.

Η απόφαση του δικαστηρίου του Ουισκόνσιν σηματοδοτεί την πρώτη επιτυχημένη νομική αμφισβήτηση του λοκντάουν που έχει επιβληθεί σε πολλές Πολιτείες των ΗΠΑ σε μία προσπάθεια ανάσχεσης της εξάπλωσης του κορωνοϊού. Η υπουργός Υγείας της πολιτείας, Αντρεα Παλμ, είχε παρατείνει τη «διαταγή παραμονής στο σπίτι» μέχρι και τις 26 Μαΐου, ακολουθώντας τη σύσταση του Δημοκρατικού κυβερνήτη Τόνι Εβερς. Το δικαστήριο αποφάσισε, όμως, ότι η διαταγή της Παλμ δεν ήταν σύννομη, καθώς δεν προήλθε απευθείας από τον κυβερνήτη, που είναι ο μόνος που έχει τέτοια αρμοδιότητα.

Σε μία προσπάθεια να περιορίσει την πολιτική ζημιά, ο Εβερς απέφυγε να παρατείνει ο ίδιος την απαγόρευση κυκλοφορίας, αρκούμενος να καλέσει τους πολίτες να τηρούν τους κανόνες κοινωνικής αποστασιοποίησης. «Το γεγονός ότι το ανώτατο δικαστήριο λέει ότι η άρση της απαγόρευσης είναι νόμιμη, δεν σημαίνει ότι κάτι τέτοιο είναι επιστημονικώς ενδεδειγμένο. Καλώ τους πολίτες να συνεχίζουν να τηρούν τα μέτρα, προστατεύοντας τις οικογένειές τους και τους γείτονές τους», έγραψε ο κυβερνήτης στο Twitter.

Μέχρι την Πέμπτη, είχαν καταγραφεί στο Ουισκόνσιν 11.000 κρούσματα της COVID-19, ενώ 421 κάτοικοι της πολιτείας είχαν υποκύψει στην ασθένεια.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή