Καταγγελίες και σκάνδαλο εκθέτουν Τραμπ

Καταγγελίες και σκάνδαλο εκθέτουν Τραμπ

1' 58" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Με σοβαρό πολιτικό και ηθικό πλήγμα απειλούνται οι Ρεπουμπλικανοί ύστερα από τον εξαναγκασμό σε παραίτηση υψηλά ιστάμενου γερουσιαστή, ο οποίος βρίσκεται στο στόχαστρο ερευνών του FBI. Πράκτορες της ομοσπονδιακής υπηρεσίας έκαναν έφοδο στην οικία του γερουσιαστή Βόρειας Καρολίνας και προέδρου της επιτροπής μυστικών υπηρεσιών Ρίτσαρντ Μπερ και κατάσχεσαν το κινητό του τηλέφωνο λόγω υποψιών ότι κερδοσκόπησε παράνομα πάνω στην πανδημία.

Ο Μπερ πούλησε μετοχές αξίας 1,7 εκατομμυρίου δολαρίων στα μέσα Φεβρουαρίου, όταν ο πρόεδρος Τραμπ υποτιμούσε δημοσίως την COVID-19, παραλληλίζοντάς τη με απλή γρίπη. Οι Αρχές προσπαθούν να διερευνήσουν εάν η πώληση των μετοχών βασίστηκε σε εσωτερική πληροφόρηση για την πιθανή πορεία της πανδημίας, κάτι που θα ήταν όχι μόνον ποινικά κολάσιμο, αλλά και πολιτικό σκάνδαλο ολκής. Μετά τη γνωστοποίηση της έρευνας του FBI, ο γερουσιαστής παραιτήθηκε από την προεδρία της επιτροπής.

Την ίδια ώρα, κατέθετε σε αρμόδια υποεπιτροπή της Βουλής των Αντιπροσώπων ο Ρικ Μπράιτ, μέχρι πρότινος επικεφαλής της ομοσπονδιακής υπηρεσίας βιολογικών και ιατρικών ερευνών BARDA, η οποία συντονίζει τις προσπάθειες για την παρασκευή εμβολίου εναντίον της COVID-19. Ο Μπράιτ, ο οποίος απομακρύνθηκε πρόσφατα από το αξίωμά του με κυβερνητική απόφαση, κατέθεσε ότι είχε καλέσει έγκαιρα τους αρμοδίους να εξασφαλίσουν μεγάλα αποθέματα του φαρμάκου Remdesivir, το οποίο εκ των υστέρων διαπιστώθηκε ότι βοηθά στην αντιμετώπιση της νόσου, αλλά αγνοήθηκε. Προειδοποίησε επίσης ότι οι ΗΠΑ θα ζήσουν «τον πιο ζοφερό χειμώνα στη σύγχρονη ιστορία» εάν δεν καταστρωθεί επειγόντως στρατηγική για την επέκταση των διαγνωστικών ελέγχων σε πανεθνικό επίπεδο.

Νωρίτερα, ο πρόεδρος Τραμπ είχε εξαπολύσει επίθεση εναντίον του κορυφαίου επιστημονικού συμβούλου του Λευκού Οίκου, δρος Αντονι Φάουτσι, ο οποίος είχε προειδοποιήσει, την Τρίτη, για τους σοβαρούς κινδύνους που εγκυμονεί τυχόν βιαστική άρση των περιοριστικών μέτρων. Καθώς επείγεται για την όσο γίνεται ταχύτερη επάνοδο στην κανονικότητα με στόχο την ανάταξη της οικονομίας, ο Τραμπ εισέπραξε τις προειδοποιήσεις Φάουτσι ως έμμεση κριτική προς τον ίδιο.

«Για μένα, αυτή δεν είναι αποδεκτή απάντηση», δήλωσε ο Τραμπ, απευθυνόμενος σε δημοσιογράφους στον Λευκό Οίκο και προσθέτοντας ότι «εξεπλάγη» από την τοποθέτηση του κορυφαίου επιστημονικού συμβούλου του. Σε άλλες δηλώσεις του, στο τηλεοπτικό δίκτυο Fox, ο Αμερικανός πρόεδρος τόνισε ότι διαφωνεί «κατηγορηματικά» με τον Φάουτσι «στο θέμα (των κινδύνων από το άνοιγμα) των σχολείων».

Στο μεταξύ, ερευνητές του δημόσιου πανεπιστημίου της Νέας Υόρκης ανάρτησαν πορίσματα πρόσφατης μελέτης τους, σύμφωνα με τα οποία το γρήγορο διαγνωστικό τεστ της εταιρείας Abbot Laboratories, που χρησιμοποιείται καθημερινά στον Λευκό Οίκο, δίνει ψευδώς αρνητικά αποτελέσματα σε ποσοστό 30%.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή