ΚΟΣΜΟΣ

Νέα Υόρκη: Παρατείνεται μέχρι τις 13 Ιουνίου η καραντίνα

Νέα Υόρκη: Παρατείνεται μέχρι τις 13 Ιουνίου η καραντίνα

Ο κυβερνήτης της Νέας Υόρκης παρέτεινε σήμερα μέχρι τις 13 Ιουνίου την καραντίνα, που θα έληγε σήμερα με εξαίρεση πέντε περιοχές λιγότερο πυκνοκατοικημένες της πολιτείας. Η οικονομική πρωτεύουσα των ΗΠΑ έχει καταγράψει πάνω από 20.000 νεκρούς από την πανδημία.

Οι πέντε περιοχές που εξαιρούνται από την παράταση του περιορισμού επιτρέπεται να ξεκινήσουν και πάλι αλλά σταδιακά συγκεκριμένες οικονομικές δραστηριότητες.

Με τη σημερινή απόφαση για παράταση του lockdown η Πόλη της Νέας Υόρκης αντιμετωπίζει ένα αβέβαιο μέλλον.

«Βαριέμαι μέχρι δακρύων», λέει η 80χρονη Ρόντα Γκλας, η οποία αυτήν την περίοδο κανονικά θα ασχολούνταν με τις φιλανθρωπικές οργανώσεις στις οποίες είναι εθελόντρια. «Απλά ελπίζω να επιστρέψουμε σε κάτι που θα θυμίζει την κανονική ζωή αρκετά γρήγορα», προσθέτει.

Αυτό όμως φαντάζει απίθανο καθώς ο δήμαρχος της πόλης Μπιλ ντε Μπλάζιο λέει ότι η όποια απόφαση για χαλάρωση των μέτρων αποκλείεται να ληφθεί πριν από τα μέσα Ιουνίου. Ακόμη, οι αρχές της πολιτείας έχουν προειδοποιήσει τους Νεοϋορκέζους, ότι θα πρέπει να υπομείνουν τους ζεστούς θερινούς μήνες χωρίς πρόσβαση στις τεράστιες δημοφιλείς παραλίες.

Επίσης, έχουν ανακοινώσει ότι οι πισίνες θα παραμείνουν κλειστές και επιμένουν ότι ακόμη είναι πολύ νωρίς για να πουν αν τα σχολεία θα πρέπει να ξανανοίξουν τον Σεπτέμβριο.

Η υγειονομική κρίση άλλωστε έχει φέρει στην επιφάνεια ανισότητες σε μια από τις πιο πολυπολιτισμικές πόλεις των ΗΠΑ με τις κοινότητες των Αφροαμερικανών και των Λατινοαμερικανών να πληρώνουν δυσανάλογα βαρύ τίμημα ως προς τους θανάτους από την Covid-19.

Eπίσης εκατοντάδες χιλιάδες άνθρωποι έμειναν άνεργοι στην πόλη, η οποία θα χρειαστεί ομοσπονδιακή βοήθεια για να ανταπεξέλθει στην κρίση.

Οι Νεοϋορκέζοι που φοβούνται ότι η πόλη τους δεν θα ξαναείναι ποτέ η ίδια βρίσκουν παρηγοριά στο ότι «Το Μεγάλο Μήλο» κατάφερε να ξεπεράσει στο παρελθόν άλλες τραγωδίες, όπως η 11η Σεπτεμβρίου ή ο Τυφώνας Σάντι.

Πηγή: ΑΠΕ-ΜΠΕ, AFP