ΚΟΣΜΟΣ

Βραζιλία: Τέλος και για δεύτερο υπουργό Υγείας κατά τη διάρκεια της πανδημίας

Βραζιλία: Τέλος και για δεύτερο υπουργό Υγείας κατά τη διάρκεια της πανδημίας

Ο υπουργός Υγείας της Βραζιλιάς παραιτήθηκε μόλις έναν μήνα μετά την ανάληψη των καθηκόντων του, λόγω των διαφωνιών του με την διαχείριση της πανδημίας του κορωνοϊού από πλευράς της βραζιλιάνικης κυβέρνησης.

Μεταξύ άλλων, ο Νέλσον Τάιχ άσκησε δριμύτατη κριτική στον πρόεδρο Ζαΐρ Μπολσονάρο για την έκδοση ενός διατάγματος, που επιτρέπει στα γυμναστήρια, τα ινστιτούτα ομορφιάς και τα κομμωτήρια να ανοίξουν εκ νέου τις πόρτες τους στο κοινό. Μάλιστα, όπως ανακοίνωσε, η κυβερνητική αυτή απόφαση πάρθηκε εν αγνοία του.

Ακόμη, διαφώνησε έντονα με την επιθυμία του Βραζιλιάνου προέδρου να κάνει ευρεία χρήση της χλωροκίνης ως θεραπευτικής αγωγής, διαφωνία που φέρεται να ήταν και η σταγόνα που ξεχείλισε το ποτήρι στην προσωρινή συνεργασία τους.

Με την παραίτηση του, ο Τάιχ έγινε ο δεύτερος υπουργός Υγείας που εγκαταλείπει τη θέση του κατά τη διάρκεια της πανδημίας, καθώς ο προκάτοχος του είχε απομακρυνθεί από τον ίδιο τον Μπολσονάρο μετά την έντονη μεταξύ τους διαφωνία σχετικά με τη διαχείριση της πανδημίας. Συγκεκριμένα, ο Μπολσονάρο απομάκρυνε τον Λουίς Ενρίκε Μαντέτα τον Απρίλιο, όταν ο τελευταίος παρακίνησε αυτοβούλως τον κόσμο να μένει σπίτι του και να τηρεί αποστάσεις στους εξωτερικούς χώρους.

Ο Βραζιλιάνος πρόεδρος δέχεται παγκόσμια κριτική για τη στάση του απέναντι στο ζήτημα της αντιμετώπισης της πανδημίας, την οποία έχει χαρακτηρίσει ως «μία μικρή γρίπη» και έχει αποκαλέσει την εξάπλωση της αναπόφευκτη.

Η Βραζιλία είναι αυτή τη στιγμή ένα από τα παγκόσμια hotspot της πανδημίας, με περισσότερα από 200.000 κρούσματα και περίπου 14.000 νεκρούς.

Για περισσότερη αρθρογραφία, γίνετε συνδρομητής στην έντυπη Καθημερινή.