«Φρένο» Τραμπ στην παραγωγή F-35 στην Τουρκία

«Φρένο» Τραμπ στην παραγωγή F-35 στην Τουρκία

1' 35" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Την πρόθεση να κατασκευάζεται εξ ολοκλήρου στις ΗΠΑ το μαχητικό πέμπτης γενιάς F-35 και να αποκλειστεί από την παραγωγή του η Τουρκία εξέφρασε την Πέμπτη ο Αμερικανός πρόεδρος Ντόναλντ Τραμπ.

Εξηγώντας ο Τραμπ αναφέρθηκε στα προβλήματα που υπάρχουν στις σχέσεις με την Τουρκία και στη γενικότερη στρατηγική του για επαναφορά της βιομηχανικής παραγωγής στις ΗΠΑ στο πλαίσιο της πολιτικής «Πρώτα η Αμερική».

Ο Αμερικανός πρόεδρος επιβεβαίωσε, μιλώντας στο τηλεοπτικό δίκτυο Fox News, ότι η Τουρκία εξακολουθεί να κατασκευάζει τμήματα του προηγμένου μαχητικού, παρά το γεγονός ότι η συμμετοχή της στο πρόγραμμα επρόκειτο να έχει ολοκληρωθεί μέχρι τον Μάρτιο του 2020.

«Κατασκευάζουμε F-35 –πολύ σημαντικό, το σπουδαιότερο μαχητικό αεροσκάφος στον κόσμο– όπου η βασική άτρακτος του αεροσκάφους κατασκευάζεται στην Τουρκία και στη συνέχεια αποστέλλεται εδώ», είπε ο Τραμπ. «Το πρόβλημα είναι», συνέχισε ο Αμερικανός πρόεδρος, «αν έχουμε πρόβλημα με μια χώρα, δεν μπορούμε να κατασκευάσουμε το αεροσκάφος. Λαμβάνουμε τμήματα από παντού. Είναι τρελό. Θα έπρεπε να κατασκευάζουμε τα πάντα στις Ηνωμένες Πολιτείες». «Τι θα συμβεί; Αν δεν έχουμε (πλέον) καλή σχέση», είπε ο Τραμπ αναφερόμενος στη σχέση του με τον Τούρκο πρόεδρο Ταγίπ Ερντογάν.

Πέρυσι η Ουάσιγκτον απαγόρευσε στην Τουρκία να αγοράσει το F-35, αφότου ο Ερντογάν συμφώνησε να αποκτήσει και άρχισε να παραλαμβάνει το ρωσικό αντιαεροπορικό σύστημα πυραύλων εδάφους-αέρος S-400. Παράλληλα, οι ΗΠΑ άρχισαν να περιορίζουν σταδιακά την παραγωγή τμημάτων του αεροσκάφους στην Τουρκία, όπου κατασκευάζονται συνολικά περίπου χίλια μέρη του αεροσκάφους.

Ωστόσο, δεν θα είναι εύκολη η διακοπή της παραγωγής στην Τουρκία ούτε στις υπόλοιπες οκτώ χώρες που συμμετέχουν στο πρόγραμμα παραγωγής του αεροσκάφους, ακριβώς διότι η παραγωγή του είχε σχεδιαστεί επί τούτου να είναι διεθνής, ενώ οι εννέα χώρες είχαν επενδύσει χρήματα σε αυτή. Την περασμένη εβδομάδα ο διευθυντής της τουρκικής στρατιωτικής βιομηχανίας Ισμαήλ Ντεμίρ είχε δηλώσει στο Reuters ότι η Τουρκία εξακολουθεί να παράγει και να παραδίδει τμήματα του αεροσκάφους παρά το γεγονός ότι έχει ανασταλεί η συμμετοχή της στο πρόγραμμα από το 2019.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή