Εντός «ταξιδιωτικής φυσαλίδας» η Βαλτική

Εντός «ταξιδιωτικής φυσαλίδας» η Βαλτική

1' 37" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Ασφαλή «ταξιδιωτική φυσαλίδα» δημιούργησαν τα κράτη της Βαλτικής (Εσθονία, Λιθουανία, Λετονία), ανοίγοντας τα μεταξύ τους σύνορα και επιτρέποντας, από τα μεσάνυχτα της Πέμπτης, στους κατοίκους τους να ταξιδεύουν ελεύθερα και χωρίς περιορισμούς. Οποιος, ωστόσο, έρχεται εκτός της ζώνης ασφαλείας, θα πρέπει να παραμείνει σε καραντίνα επί 14 ημέρες. Πρόκειται για την πρώτη «ταξιδιωτική φυσαλίδα» που δημιουργήθηκε στο εσωτερικό στην Ευρώπη, μετά το κλείσιμο των συνόρων κατά την έναρξη της πανδημίας COVID-19. Ο πρωθυπουργός της Λιθουανίας Σαούλιους Σκβερνέλις χαρακτήρισε την απόφαση «ευκαιρία για την επανεκκίνηση των επιχειρήσεων και ελπίδα για επιστροφή στην κανονικότητα, για χιλιάδες ανθρώπους».

Σύμφωνα με τους νέους κανόνες, οποιοσδήποτε δεν βγήκε εκτός των συνόρων των τριών Βαλτικών κρατών, δεν έχει προσβληθεί από τον κορωνοϊό και δεν έχει έρθει σε επαφή με επιβεβαιωμένο κρούσμα τις δύο τελευταίες εβδομάδες, μπορεί να μετακινείται ελεύθερα μεταξύ των τριών κρατών. Τα αραιοκατοικημένα κράτη της Βαλτικής δεν επλήγησαν ιδιαίτερα σκληρά από την πανδημία, όπως κάποιες γειτονικές τους χώρες. Συνολικά στη Βαλτική έχουν καταγραφεί 150 θάνατοι από COVID-19, σύμφωνα με το πανεπιστήμιο Τζον Χόπκινς, ενώ τοπικά στοιχεία υποδεικνύουν έναν ελάχιστο αριθμό νέων λοιμώξεων. Οι κυβερνήσεις των τριών κρατών είχαν ήδη προχωρήσει στη χαλάρωση των περιοριστικών μέτρων.

Tόσο στην Πολωνία όσο και στη Φινλανδία προτάθηκε να συμπεριληφθούν στην «ταξιδιωτική φυσαλίδα» των κρατών της Βαλτικής, αλλά παραμένει μέχρι στιγμής άγνωστο αν θα θελήσουν να το κάνουν, καίτοι τις τελευταίες ημέρες και εκεί πραγματοποιείται σημαντική χαλάρωση των περιοριστικών μέτρων. Ο εκπρόσωπος της Λιθουανίας στην Ευρωπαϊκή Επιτροπή Αρνόλντας Πρανκεβίσιους σε δημοσίευση στο Τwitter τονίζει ότι η Κομισιόν «ενθαρρύνει τα κράτη-μέλη, με παρόμοια επιδημιολογική κατάσταση, να ανοίξουν σταδιακά τα σύνορά τους, με συντονισμό και χωρίς μεροληψία».

Είναι, άλλωστε, γνωστό ότι η Ευρωπαϊκή Επιτροπή έχει προτείνει το σταδιακό άνοιγμα των συνόρων των κρατών-μελών σε μία προσπάθεια ενίσχυσης της τουριστικής βιομηχανίας που επλήγη χωρίς έλεος από την πανδημία και τα περιοριστικά μέτρα. Χαρακτηριστικά, ο Πάολο Τζεντιλόνι, Επίτροπος Οικονομικών Θεμάτων, τόνισε ότι «αυτό το καλοκαίρι θα υπάρξει τουριστική περίοδος έστω και με μέτρα ασφάλειας και περιορισμούς.   

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή