ΚΟΣΜΟΣ

Ξεπέρασε Ισπανία και Ιταλία σε κρούσματα η Βραζιλία

xeperase-ispania-kai-italia-se-kroysmata-i-vrazilia-2378851

ΜΠΡΑΖΙΛΙΑ. Τέταρτη χώρα σε αριθμό κρουσμάτων του κορωνοϊού στον κόσμο έγινε η Βραζιλία, με σύνολο 233.142 κρουσμάτων και 14.919 το τελευταίο 24ωρο. Μόνο η Ρωσία, οι ΗΠΑ και η Βρετανία έχουν περισσότερα καταγεγραμμένα κρούσματα. Το τελευταίο 24ωρο, 816 άνθρωποι πέθαναν στη Βραζιλία, ανεβάζοντας το σύνολο των θανάτων στη χώρα στις 15.633. Την ίδια ώρα, ο δήμαρχος του Σάο Πάολο, Μπρούνο Κοβάς, προειδοποίησε ότι το σύστημα υγειονομικής περίθαλψης της πόλης απειλείται με κατάρρευση, με την πληρότητα των κλινών των νοσοκομείων να βρίσκεται στο 90%. Ο Κοβάς ανακοίνωσε χθες ότι βρίσκεται σε συνομιλίες με τον κυβερνήτη της πολιτείας για την επιβολή αυστηρού lockdown.

Η υγειονομική κρίση στη μεγαλούπολη των 12 εκατ. κατοίκων έχει οδηγήσει σε επικρίσεις κατά του ακροδεξιού προέδρου της χώρας, Ζαΐρ Μπολσονάρο, ο οποίος συνεχίζει να αντιτίθεται στην επιβολή απαγόρευσης κυκλοφορίας και στο κλείσιμο επιχειρήσεων. Ο Μπολσονάρο έχει χαρακτηρίσει τον COVID-19 «απλή γριπούλα».

Λοιμωξιολόγοι εκτιμούν ότι ο πραγματικός αριθμός κρουσμάτων σε όλη τη χώρα είναι πολύ υψηλότερος. «Η Βραζιλία πραγματοποιεί τεστ μόνο σε όσους εισάγονται σε νοσοκομεία, ενώ δεν υπάρχει ακριβής πολιτική διαχείρισης της κρίσης», λέει ο καθηγητής της Ιατρικής Σχολής του Πανεπιστημίου του Σάο Πάολο, Ντομίνγκο Αλβες. Η ομάδα του Αλβες δημοσίευσε μελέτη που δείχνει ότι ο πραγματικός αριθμός κρουσμάτων είναι 15 φορές μεγαλύτερος από τα επίσημα στοιχεία.