Ερευνα εναντίον Πομπέο προωθούν οι Δημοκρατικοί

Ερευνα εναντίον Πομπέο προωθούν οι Δημοκρατικοί

1' 33" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Η απόφαση του Ντόναλντ Τραμπ να απολύσει τον γενικό επιθεωρητή του Στέιτ Ντιπάρτμεντ ενδέχεται να είναι παράνομη αν αποδειχθεί ότι επρόκειτο για εκδικητική κίνηση, κατ’ επιταγήν του υπουργού Εξωτερικών Μάικ Πομπέο, δήλωσε η πρόεδρος της Βουλής των Αντιπροσώπων, Νάνσι Πελόσι.

«Ο πρόεδρος έχει το δικαίωμα να απολύσει οποιονδήποτε ομοσπονδιακό υπάλληλο, αλλά αν η κίνηση αυτή έχει χαρακτήρα τιμωρίας για μια έρευνα που διεξήγαγε ο γενικός επιθεωρητής, τότε θα πρόκειται για παράνομη πράξη», υποστήριξε η Δημοκρατική πρόεδρος της Βουλής στο CNN.

Αργά το βράδυ της Παρασκευής, ο Τραμπ απέλυσε τον γενικό διευθυντή του Στέιτ Ντιπάρτμεντ, Στιβ Λίνικ, κάνοντας δεκτή σχετική εισήγηση του Μάικ Πομπέο. Πρώην εισαγγελέας, ο Λίνικ διορίστηκε στο αξίωμα αυτό από τον Μπαράκ Ομπάμα, το 2013, και αποστολή του ήταν να επιβλέπει τη διαχείριση των 70 δισ. δολαρίων που έχει στη διάθεσή του το υπουργείο Εξωτερικών. Ηταν ο τέταρτος γενικός επιθεωρητής που απέλυσε ο Τραμπ από τον Φεβρουάριο, όταν απαλλάχθηκε από τη Γερουσία στην πολύκροτη δίκη με το ερώτημα της καθαίρεσης.

Ρεπορτάζ του τηλεοπτικού δικτύου NBC, που επικαλείται δύο πηγές του Κογκρέσου, αναφέρει ότι ο Λίνικ διερευνούσε καταγγελία σύμφωνα με την οποία ο Μάικ Πομπέο είχε αναθέσει σε πολιτικό υπάλληλο του υπουργείου του να διευθετεί προσωπικές υποθέσεις του ιδίου και της συζύγου του – να βγάζει βόλτα τον σκύλο, να παραλαμβάνει ρούχα από το καθαριστήριο, να κλείνει τραπέζι σε ρεστοράν και παρόμοια. Ανάλογες καταγγελίες είχαν δει πέρυσι το φως της δημοσιότητας από το CNN.

Δύο κορυφαία στελέχη των Δημοκρατικών, ο βουλευτής Ελιοτ Ενγκελ και ο γερουσιαστής Μπομπ Μενέντες, ανακοίνωσαν ότι θα κινήσουν τις διαδικασίες για τη διεξαγωγή έρευνας γύρω από την αποπομπή του Λίνικ. Από την πλευρά του, ο σύμβουλος του προέδρου, Πίτερ Ναβάρο, δήλωσε ότι «δεν πενθεί» για την απόλυση του επιθεωρητή, τον οποίο συνέδεσε με το «βαθύ κράτος». Ο Τραμπ και στενοί του σύμμαχοι υποστηρίζουν θεωρίες συνωμοσίας, που εμφανίζουν μέρος της γραφειοκρατίας να μηχανορραφεί για την υπονόμευση του Ρεπουμπλικανού προέδρου.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή