ΚΟΣΜΟΣ

Πιο ισχυρό ΠΟΥ θέλει η Ευρώπη

Πιο ισχυρό ΠΟΥ θέλει η Ευρώπη

Στη σκιά της αντιπαράθεσης ΗΠΑ – Κίνας άρχισε χθες και ολοκληρώνεται σήμερα η συνέλευση του Παγκόσμιου Οργανισμού Υγείας (ΠΟΥ) με κεντρικό θέμα, εκ των πραγμάτων, την απάντηση των 194 κρατών-μελών του στην πανδημία της COVID-19. Είναι η πρώτη φορά από την ίδρυση του ΠΟΥ, το 1947, που η υγειονομική υπηρεσία του ΟΗΕ πραγματοποιεί την ετήσια συνέλευσή της μέσω τηλεδιάσκεψης.

Κατά την έναρξη της συνέλευσης, ο γενικός γραμματέας των Ηνωμένων Εθνών Αντόνιο Γκουτέρες τόνισε τον «αναντικατάστατο» ρόλο του ΠΟΥ στην αντιμετώπιση διεθνών υγειονομικών κρίσεων. Πρόσφατα, ο Ντόναλντ Τραμπ «πάγωσε» τη χρηματοδότηση του ΠΟΥ από τις ΗΠΑ, κατηγορώντας τον διεθνή οργανισμό για υπερβολική εξάρτηση από την Κίνα.

«Ο ρόλος του ΠΟΥ είναι αναντικατάστατος», υποστήριξε ο Γκουτέρες, δίνοντας έμφαση στην υγειονομική προστασία των φτωχότερων και πιο ευάλωτων χωρών της περιφέρειας. Επιπλέον, ο γενικός γραμματέας του ΟΗΕ επέκρινε τις χώρες που «αγνόησαν τις συστάσεις» του ΠΟΥ και υποστήριξε ότι η ανθρωπότητα πληρώνει τώρα «μεγάλο τίμημα», γιατί τα εθνικά κράτη «ακολούθησαν διαφορετικές στρατηγικές, συχνά αντικρουόμενες».

Σε μαγνητοσκοπημένη ομιλία του με αφορμή τη χθεσινή συνέλευση, ο πρόεδρος της Κίνας Σι Τζινπίνγκ ανακοίνωσε ότι η χώρα του θα χορηγήσει ποσό δύο δισ. δολαρίων στον ΠΟΥ την ερχόμενη διετία, ενώ δεσμεύθηκε ότι οποιαδήποτε εμβόλια αναπτυχθούν στην Κίνα κατά του κορωνοϊού θα γίνουν δημόσια αγαθά, προσιτά σε όλο τον κόσμο. Επιπλέον, ο Κινέζος ηγέτης δήλωσε ότι η χώρα του δέχεται να πραγματοποιηθεί αδιάβλητη και αντικειμενική έρευνα για τη διαχείριση της πανδημίας από κάθε χώρα, συμπεριλαμβανομένης της δικής του – ένα ζήτημα που έθεταν με έμφαση οι ΗΠΑ και σύμμαχοί τους.

Στο δικό της μήνυμα, η Γερμανίδα καγκελάριος Αγκελα Μέρκελ δήλωσε ότι ο ΠΟΥ «είναι ο νόμιμος, παγκόσμιος θεσμός» για την αντιμετώπιση υγειονομικών κρίσεων και τάχθηκε υπέρ της περαιτέρω ενίσχυσής του. Οι χώρες της Ε.Ε. έχουν καταθέσει σχέδιο απόφασης που επιχειρεί να υπερβεί τη σινοαμερικανική διαμάχη και ελπίζεται ότι θα υιοθετηθεί ομόφωνα σήμερα. Στον κατευνασμό των εντάσεων συνέβαλε και η απόσυρση του αιτήματος της Ταϊβάν να συμμετάσχει, έστω ως παρατηρητής, στη συνέλευση του ΠΟΥ. Η Ταϊβάν δεν αναγνωρίζεται ως κράτος από τον ΟΗΕ και αντιμετωπίζεται από το Πεκίνο ως αποσχισθείσα κινεζική επαρχία.

Μέχρι χθες, είχαν καταγραφεί περισσότερα από 4,8 εκατομμύρια κρούσματα, ενώ πάνω από 317.000 άνθρωποι σε όλο τον κόσμο είχαν χάσει τη ζωή τους από την COVID-19. Το μεγαλύτερο τίμημα πληρώνουν οι ΗΠΑ, με πάνω από 1,5 εκατομμύριο κρούσματα και άνω των 90.000 νεκρούς. Ο επικεφαλής των Κέντρων Ελέγχου Ασθενειών (CDC) Ρόμπερτ Ρέντφιλντ προέβλεψε ότι οι απώλειες θα ξεπεράσουν τις 100.000 μέχρι την 1η Ιουνίου, μια δυσοίωνη πρόβλεψη, τη στιγμή που ο πρόεδρος Τραμπ πιέζει για την ταχύτερη δυνατή άρση των περιορισμών.