«Ενιωθα φωτιά στις φλέβες μου»

«Ενιωθα φωτιά στις φλέβες μου»

2' 18" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Οταν ο 14χρονος Τζακ Μακμόρο παρατήρησε εξάνθημα στα χέρια του στα μέσα Απριλίου, ο πατέρας του υπέθεσε ότι έφταιγε το αντισηπτικό χεριών που χρησιμοποιούσε ο γιος του. Οι γονείς παρατήρησαν ότι τα μάτια του Τζακ γυάλιζαν, αποδίδοντάς το στα ηλεκτρονικά παιχνίδια. Οταν εμφάνισε πόνο στο στομάχι είπαν ότι θα είχε φάει πολλά γλυκά. Η κατάσταση του παιδιού άρχισε, όμως, να επιδεινώνεται, ενώ δέκα ημέρες αργότερα, ο Τζακ δεν μπορούσε να κουνηθεί. Ενας λεμφαδένας του είχε πρηστεί σε μέγεθος μπάλας του τένις, ανέβασε υψηλό πυρετό και ταχυπαλμία, ενώ η αρτηριακή του πίεση έπεσε επικίνδυνα. «Ενιωθα τον πόνο να τρέχει στις φλέβες μου. Ηταν λες και κάποιος μου έριχνε φωτιά με σύριγγα στις φλέβες μου», λέει σήμερα ο Τζακ.

Ο 14χρονος εισήχθη εκείνη την ημέρα στο νοσοκομείο με καρδιακή ανεπάρκεια, για να γίνει ένα από τα πρώτα παιδιά με σύνδρομο πολλαπλής φλεγμονής, ανατρέποντας την αισιόδοξη αντίληψη που ήθελε τα παιδιά να εμφανίζουν ανοσία στον κορωνοϊό. Αντί να επιτίθεται στους πνεύμονες, όπως κάνει η πρωτογενής λοίμωξη του κορωνοϊού, προκαλεί φλεγμονές σε όλο το σώμα και είναι ικανός να πλήξει ανεπανόρθωτα την καρδιά. Το σύνδρομο συγκρίνεται με τη σπάνια νόσο Καβασάκι, αν και ο ιατρικός κόσμος διαπίστωσε ότι ο μηχανισμός του κορωνοϊού προκαλεί διαφορετικές καρδιακές βλάβες και πλήττει κυρίως παιδιά σχολικής ηλικίας. Το σύνδρομο εμφανίζεται εβδομάδες μετά τη μόλυνση σε παιδιά χωρίς συμπτώματα της πρώτης φάσης της COVID-19.

«Μπορούσε να έχει πεθάνει. Η καρδιακή ανεπάρκεια φέρνει μαζί της πολλά άλλα προβλήματα και μπορεί να οδηγήσει ακόμη και σε πολυοργανική βλάβη», λέει ο δρ Γκεόργκε Γκανέα, οικογενειακός γιατρός του Τζακ.

Η πολιτεία της Νέας Υόρκης έχει καταγράψει τρεις θανάτους παιδιών από το σύνδρομο, ενώ 137 κρούσματα ερευνώνται σε νοσοκομεία της πόλης της Νέας Υόρκης. Οι γονείς του Τζακ εκφράζουν την απορία τους για τη μόλυνση του γιου τους, ο οποίος εγκατέλειψε μόλις μία φορά το διαμέρισμα της οικογένειας μετά το κλείσιμο των σχολείων στις 18 Μαρτίου. Οι γονείς τού παιδιού και η 22χρονη αδελφή του βρέθηκαν αρνητικοί στον κορωνοϊό.

Ο Τζακ παρέμεινε τέσσερις ημέρες στη μονάδα εντατικής θεραπείας, ενώ η ιατρική ομάδα του χορήγησε ισχυρή δόση στεροειδών, που έχουν αντιφλεγμονώδη δράση. Μέσα σε λίγες ώρες, η καρδιακή λειτουργία του παιδιού είχε αρχίσει να επανέρχεται. Οι ιατροί δεν μπορούν να είναι σίγουροι ότι τα στεροειδή βοήθησαν τον Τζακ. Παρ’ όλα αυτά, οι παιδιατρικές ομάδες των νοσοκομείων της Νέας Υόρκης επέλεξαν τη θεραπευτική αυτή αγωγή για κάθε παιδί με το σύνδρομο, σημειώνοντας ενθαρρυντικά αποτελέσματα.

Στις 7 Μαΐου, δέκα ημέρες μετά την εισαγωγή του στο νοσοκομείο, ο Τζακ γύρισε σπίτι του τραγουδώντας τον σκοπό του Πινόκιο: «Είμαι ένα αληθινό αγόρι! Δεν έχω πια καλώδια πάνω μου!». Ο 14χρονος θα πρέπει να παρακολουθείται από καρδιολόγο και θα λαμβάνει στεροειδή και αντιπηκτικά φάρμακα για πολύ καιρό. Οι γιατροί πιστεύουν, όμως, ότι η καρδιά του θα επανέλθει στην κανονική της λειτουργία χωρίς άλλη αγωγή.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή