Σύνδρομο φλεγμονών: Τεστ εντοπίζει ποια παιδιά κινδυνεύουν

Σύνδρομο φλεγμονών: Τεστ εντοπίζει ποια παιδιά κινδυνεύουν

1' 42" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Σημαντική πρόοδο κατέγραψαν Βρετανοί ερευνητές στο μέτωπο του πολέμου του «παιδιατρικού πολυσυστημικού φλεγμονώδους συνδρόμου», μιας αρκετά σπάνιας επιπλοκής της λοίμωξης COVID-19 στα παιδιά. Oι Βρετανοί ερευνητές διαπίστωσαν ότι με ένα απλό τεστ αίματος θα μπορούν να εντοπίζουν και να διαχειρίζονται κατάλληλα, ποια παιδιά κινδυνεύουν περισσότερο να πεθάνουν εξαιτίας του συνδρόμου.

Το σύνδρομο έχει ήδη οδηγήσει σε νοσοκομεία και ΜΕΘ δεκάδες παιδιά σε Ευρώπη και Αμερική, κάποια από τα οποία τελικά έχασαν τη μάχη με τον θάνατο, παρά τις υπεράνθρωπες προσπάθειες των ιατρών. Κύρια συμπτώματα είναι ο υψηλός πυρετός, τα δερματικά εξανθήματα, το κοιλιακό άλγος και τα κρύα άκρα.

Τώρα, οι ερευνητές του Imperial College του Λονδίνου, που ανέλυσαν το αίμα των παιδιών τα οποία εμφάνισαν τα βαρύτερα συμπτώματα, διαπίστωσαν ότι πέντε στοιχεία βρίσκονταν σε υπερβολικά υψηλές συγκεντρώσεις. Πρόκειται για πέντε «βιοδείκτες» που μπορούν εύκολα να ανιχνευθούν με μία απλή εξέταση αίματος. Δύο από αυτά, η φερριτίνη και η C αντιδρώσα πρωτεΐνη, είναι κοινοί δείκτες φλεγμονής στον οργανισμό. Οι υπόλοιποι βιοδείκτες συνδέονται με βλάβες στην καρδιά και την πήξη του αίματος (τροπονίνη, ΒΝΡ, και δ-διμερή).

Οπως επισημαίνει ο καθηγητής Παιδιατρικής Μάικλ Λέβιν, «πιστεύουμε ότι τα συμπεράσματα της έρευνας που εκπονήσαμε μπορούν να μας βοηθήσουν να διακρίνουμε έγκαιρα εκείνα τα παιδιά που κινδυνεύουν περισσότερο από καρδιακή ανεπάρκεια εξαιτίας του συνδρόμου, έτσι ώστε να διακομισθούν άμεσα και να νοσηλευθούν σε εξειδικευμένα κέντρα και αν χρειάζεται στις ΜΕΘ».

Ωστόσο, οι ερευνητές τονίζουν ότι είναι αναγκαία η εκπόνηση περαιτέρω ερευνών προκειμένου να διαπιστωθεί η αξιοπιστία των συγκεκριμένων βιοδεικτών.

Το «παιδιατρικό πολυσυστημικό φλεγμονώδες σύνδρομο» θα μπορούμε να θεωρηθεί και ένα «μείγμα» του συνδρόμου Καβασάκι και του τοξικού σοκ. Συνήθως εμφανίζεται αρκετές εβδομάδες μετά την προσβολή του παιδιού από τον νέο κορωνοϊό. Στα παιδιά που πάσχουν, παρουσιάζεται έντονη φλεγμονή των αιμοφόρων αγγείων και πιθανώς και βλάβες στην καρδιά. Συνήθως οι ιατροί χορηγούν αντιφλεγμονώδη και ανοσοκατασταλτικά σκευάσματα. Την έλλειψη κλινικών δοκιμών για την αποτελεσματικότητα των αγωγών θα επιλύσει η δημιουργία μιας παγκόσμιας τράπεζας δεδομένων, όπου θα περιλαμβάνονται ανώνυμα στοιχεία των παιδιών, τα αποτελέσματα των αιματολογικών εξετάσεών τους, οι  θεραπείες που τους χορηγούνται και ο χρόνος που γίνεται αυτό. 

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή