Κηδείες – εξπρές στη Νικαράγουα για να συγκαλυφθεί το μέγεθος της πανδημίας

Κηδείες – εξπρές στη Νικαράγουα για να συγκαλυφθεί το μέγεθος της πανδημίας

1' 41" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Στη Νικαράγουα οι γιατροί προειδοποιούν για μια άμεση επιδείνωση της επιδημίας του κορωνοϊού, την ώρα που οικογένειες νεκρών και η αντιπολίτευση κατηγορούν τον πρόεδρο Ντανιέλ Ορτέγα ότι ζητά «ταφές εξπρές»,  προκειμένου να αποκρύψει την αλήθεια για τα κρούσματα.

Σύμφωνα με το υπουργείο Υγείας, η Νικαράγουα έχει καταγράψει μόλις 25 κρούσματα της covid-19 και οκτώ θανάτους μετά τον εντοπισμό της πρώτης μόλυνσης στις 19 Μαρτίου, αριθμοί τους οποίους αμφισβητούν οι επαγγελματίες υγείας και ΜΚΟ.

Η Νικαράγουα είναι η μόνη χώρα της Κεντρικής Αμερικής που δεν έχει υιοθετήσει περιοριστικά μέτρα ούτε έχει κλείσει τα σύνορά της για να περιορίσει την εξάπλωση της πανδημίας. Στις 29 Απριλίου η κυβέρνηση τελικά συνέστησε στους πολίτες να λαμβάνουν προληπτικά μέτρα υγιεινής και κοινωνικής απόστασης.

Ωστόσο, τα νοσοκομεία αντιμετωπίζουν ολοένα και αυξανόμενο αριθμό ασθενών που παρουσιάζουν αναπνευστικά προβλήματα. Όμως οι νεκροί από «άτυπη πνευμονία» θάβονται σε σφραγισμένα φέρετρα με «κηδείες εξπρές»,  χωρίς τελετή και ολονυκτία.

Ο Ορτέγα ανακοίνωσε χθες Δευτέρα ότι 309 άνθρωποι έχουν πεθάνει από πνευμονία από τον Ιανουάριο, 87 περισσότεροι σε σχέση με την ίδια περίοδο πέρυσι, όμως τόνισε ότι μόνο λίγοι από αυτούς συνδέονται με την covid-19.

Τα νοσοκομεία φυλά η αστυνομία ή άνδρες με πολιτικά προκειμένου να εμποδίζουν τους δημοσιογράφους να πλησιάζουν και να βιντεοσκοπούν ή να παίρνουν συνεντεύξεις από συγγενείς των ασθενών.

Επίσης, σύμφωνα με τον πνευμονολόγο Κάρλος Κουάντ πολλοί γιατροί «εργάζονται στα τυφλά», χωρίς συγκεκριμένη διάγνωση εξαιτίας της έλλειψης τεστ. Μόνο το υπουργείο Υγείας μπορεί να διενεργεί τεστ για τον κορωνοϊό, ενώ οι πολίτες δεν έχουν δικαίωμα να αγοράσουν.

Η ΜΚΟ Observatorio Ciudadano, το οποίο καταρτίζει ένα απολογισμό βασιζόμενο στην κοινωνία των πολιτών, κατέγραψε στις 13 Μαΐου 266 θανάτους και 1.270 ύποπτα κρούσματα της covid-19, κυρίως στην πρωτεύουσα Μανάγουα, στο νότιο τμήμα της χώρας και στα βορειοδυτικά.

Ο αναπληρωτής υφυπουργός Εξωτερικών των ΗΠΑ αρμόδιος για τη Λατινική Αμερική, Μάικλ Κόζακ, επίσης πρόσφατα εξέφρασε αμφιβολίες για τα επίσημα στοιχεία της κυβέρνησης της Νικαράγουας σχετικά με την επιδημία.

Πάντως, η αντιπρόεδρος της χώρας και σύζυγος του Ορτέτα, η Ροζάριο Μουρίγιο, κατήγγειλε εκστρατεία δυσφήμησης από την αντιπολίτευση.

Πηγή: ΑΠΕ – ΜΠΕ

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή