Επικίνδυνοι αυτοσχεδιασμοί από Τραμπ

Επικίνδυνοι αυτοσχεδιασμοί από Τραμπ

1' 46" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Αντιδράσεις από την πλευρά της ιατρικής κοινότητας προκάλεσε η δημόσια δήλωση του Τραμπ ότι λαμβάνει σε καθημερινή βάση υδροξυχλωροκίνη για να προφυλαχθεί από την COVID-19, παρά τις συστάσεις της κυβέρνησής του να χρησιμοποιείται η ουσία μόνο στα νοσοκομεία λόγω των σοβαρών ή και φονικών παρενεργειών που μπορεί να έχει. Μιλώντας με δημοσιογράφους στον Λευκό Οίκο, ο Αμερικανός πρόεδρος εκμυστηρεύθηκε ότι άρχισε να παίρνει το φάρμακο, που χρησιμοποιείται για την αντιμετώπιση της ελονοσίας, του λύκου κ.λπ., πριν από ένα δεκαήμερο, όταν εκδηλώθηκαν κρούσματα της COVID-19 στη Δυτική Πτέρυγα του Λευκού Οίκου. Οταν του επισημάνθηκε ότι, σύμφωνα με τις προειδοποιήσεις του ιατρικού κόσμου, το φάρμακο μπορεί να προκαλέσει διαταραχές στον καρδιακό ρυθμό ή και θάνατο, αρκέστηκε να απαντήσει: «Το μόνο που μπορώ να σας πω είναι ότι αισθάνομαι μια χαρά… Αλλωστε, τι έχουμε να χάσουμε;».

Επικίνδυνοι αυτοσχεδιασμοί από Τραμπ-1

Τις πρώτες εβδομάδες μετά την εκδήλωση της πανδημίας, η υδροξυχλωροκίνη χρησιμοποιήθηκε σε νοσοκομεία αρκετών χωρών για να υποβοηθηθούν ασθενείς με έντονα συμπτώματα της COVID-19. Ο Τραμπ υιοθέτησε το εν λόγω φάρμακο από τον Μάρτιο, υποστηρίζοντας ότι «αλλάζει την εικόνα», ωστόσο η αποτελεσματικότητά του απομένει να αποδειχθεί, ενώ οι παρενέργειές του προβληματίζουν την επιστημονική κοινότητα. Ο γιατρός του Λευκού Οίκου δήλωσε ότι, μετά «πολυάριθμες συζητήσεις» με τον Τραμπ, κατέληξαν ότι «το δυνητικό όφελος υπερβαίνει τους σχετικούς κινδύνους». Εκφράζοντας πολλούς συναδέλφους του, ο καθηγητής Ιατρικής στο Χάρβαρντ δρ Σκοτ Σόλομον δήλωσε ότι η απόφαση για το τι είδους φάρμακα θα πάρει ο πρόεδρος αφορούν μόνον εκείνον και τον γιατρό του, αλλά το να διαφημίζει ένα αμφιλεγόμενο φάρμακο «είναι εξαιρετικά ανεύθυνο». Πριν από ένα μήνα, η ομοσπονδιακή Υπηρεσία Τροφίμων και Φαρμάκων (FDA) είχε προειδοποιήσει τους πολίτες για τον κίνδυνο να υποστούν επικίνδυνες μεταβολές του καρδιακού ρυθμού, τονίζοντας ότι δεν πρέπει να πάρουν το φάρμακο εκτός νοσοκομείων ή ερευνητικών προγραμμάτων.

Πρόσφατα, ο Τραμπ προκάλεσε σάλο αντιδράσεων όταν διερωτήθηκε, σε συνέντευξη Τύπου, αν θα μπορούσαν να προσφέρουν προστασία απέναντι στον κορωνοϊό ενέσεις απολυμαντικών, γεγονός που οδήγησε υγειονομικούς υπευθύνους και κατασκευάστριες εταιρείες να προειδοποιήσουν τους πολίτες να μην καταπιούν παρόμοια τοξικά υλικά. Μετά την κατακραυγή, ο Τραμπ σταμάτησε για λίγες ημέρες τις συνεντεύξεις Τύπου, για να επανέλθει τώρα στη σύσταση του αγαπημένου του, αλλά μη εγκεκριμένου, φαρμάκου.

 

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή