ΚΟΣΜΟΣ

Μουδιασμένο άνοιγμα για Βίσεγκραντ, Ιταλία

Μουδιασμένο άνοιγμα για Βίσεγκραντ, Ιταλία

BEΡΟΛΙΝΟ. Οι ηγέτες της Γερμανίας και των τεσσάρων χωρών του Βίσεγκραντ (Ουγγαρίας, Τσεχίας, Σλοβακίας, Πολωνίας) συναντήθηκαν χθες μέσω τηλεδιάσκεψης και αποφάσισαν ότι είναι προς το συμφέρον τους η κατά το δυνατόν ταχύτερη αποκατάσταση της ελεύθερης κυκλοφορίας μεταξύ τους. Στη Βόρεια Ιταλία, το άνοιγμα των επιχειρήσεων συνοδεύθηκε από βροχή παραπόνων προς την υπηρεσία προστασίας καταναλωτών, λόγω αυξημένων τιμών.

Στο Μιλάνο είναι πλέον ανοικτά τα πολυκαταστήματα, τα κομμωτήρια, τα καφέ και οι ναοί, αν και κατά την είσοδο σε πολυκαταστήματα και ναούς λαμβάνεται η θερμοκρασία των επισκεπτών. Η ανάγκη των καταστηματαρχών να βγάλουν τα «σπασμένα» της κρίσης, αλλά και τα επιπλέον έξοδα που συνεπάγεται η τήρηση των μέτρων κοινωνικής αποστασιοποίησης έχουν οδηγήσει σε άνοδο τις τιμές κάποιων προϊόντων, με τον εσπρέσο στο Μιλάνο να ανεβαίνει από τα 90 λεπτά στο 1 ευρώ, τον καπουτσίνο από το 1,30 ευρώ στο 1,40 ευρώ, φθάνοντας τα 2 ευρώ στις πιο κεντρικές περιοχές της πόλης. Η υπηρεσία προστασίας καταναλωτών Codacons υπολογίζει ότι το επιπλέον κόστος ανά νοικοκυριό, λόγω κορωνοϊού, θα ξεπεράσει τα 500 ευρώ, την ώρα που πολλοί Ιταλοί έχουν μείνει χωρίς εισόδημα.

Ως προς τις θερινές διακοπές, οι Ιταλοί επιτρέπεται στο εξής να μεταβούν στην Ισπανία, η οποία ήρε την απαγόρευση πτήσεων που ίσχυε από τις 9 Μαρτίου. Καθώς η οξεία φάση της επιδημίας στην Ισπανία οδεύει προς το τέλος της, με τον μέχρι τώρα απολογισμό στις 28.000 νεκρούς, η κυβέρνηση του σοσιαλιστή πρωθυπουργού Πέδρο Σάντσεθ εξακολουθεί να απολαμβάνει υψηλά ποσοστά στήριξης από τον πληθυσμό. Η στήριξη δεν βρίσκεται στα επίπεδα-ρεκόρ που βρισκόταν τον Aπρίλιο (88%), αλλά παραμένει πολύ υψηλή, στο 75%, σύμφωνα με το βαρόμετρο του ισπανικού κέντρου κοινωνιολογικών ερευνών (CIS).

Η υποχώρηση του πρώτου κύματος της πανδημίας, πάντως, δεν μειώνει τα επίπεδα επιφυλακής, καθώς θεωρείται εξαιρετικά πιθανή η εμφάνιση νέου κύματος το φθινόπωρο.