Γερμανία: Περιορίζει εξουσίες των μυστικών υπηρεσιών

Γερμανία: Περιορίζει εξουσίες των μυστικών υπηρεσιών

1' 36" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Σημαντική νίκη για την προστασία της ελευθερίας του Τύπου και των πολιτικών ελευθεριών χαρακτηρίζεται η απόφαση, χθες, του γερμανικού συνταγματικού δικαστηρίου να κρίνει αντισυνταγματική την παρακολούθηση ξένων και Γερμανών υπηκόων που βρίσκονται στο εξωτερικό από τις γερμανικές μυστικές υπηρεσίες χωρίς νομική αιτιολόγηση.

Η απόφαση δικαιώνει την προσφυγή που είχαν καταθέσει το γερμανικό τμήμα των Ρεπόρτερ Χωρίς Σύνορα, η γερμανική ένωση πολιτικών δικαιωμάτων GFF και αρκετοί ακόμη δημοσιογράφοι κατά νόμου που επέτρεπε, από το 2017 και μετά, τη συλλογή και επεξεργασία πληροφοριών που ανταλλάσσουν μεταξύ τους ξένοι υπήκοοι που βρίσκονται στο εξωτερικό χωρίς να είναι αναγκασμένες οι γερμανικές μυστικές υπηρεσίες να παρέχουν νομική αιτιολόγηση για την παρακολούθηση. Στην προσφυγή τους οι ενάγοντες υποστήριξαν πως η γενικευμένη παρακολούθηση των τηλεπικοινωνιών σήμαινε πως θα μπορούσαν να τεθούν υπό παρακολούθηση και Γερμανοί δημοσιογράφοι και άλλοι που εργάζονταν στο εξωτερικό κατά παράβαση του γερμανικού συντάγματος.

Οι δικαστές του γερμανικού συνταγματικού δικαστηρίου συντάχθηκαν με αυτή την άποψη, αποφασίζοντας ότι θα πρέπει να αναθεωρηθεί ο σχετικός νόμος το αργότερο μέχρι το 2021, καθώς παραβιάζει τόσο τους κανονισμούς περί ιδιωτικότητας των τηλεπικοινωνιών όσο και τις διατάξεις περί προστασίας της ελευθερίας του Τύπου. «Η προστασία των θεμελιωδών δικαιωμάτων έναντι της εξουσίας του γερμανικού κράτους δεν περιορίζεται εντός του εδάφους της Γερμανίας», αναφέρεται σε ανακοίνωση Τύπου που εξέδωσε το δικαστήριο. Είναι η πρώτη φορά που το συνταγματικό δικαστήριο αποφασίζει πως οι δραστηριότητες των γερμανικών μυστικών υπηρεσιών στο εξωτερικό υπόκεινται στις διατάξεις του γερμανικού συντάγματος.

Ο Κρίστιαν Μιρ, διευθυντής του γερμανικού τμήματος των Ρεπόρτερ Χωρίς Σύνορα, χαρακτήρισε την απόφαση «μεγάλη επιτυχία», διότι το «ομοσπονδιακό συνταγματικό δικαστήριο υπογράμμισε, μία ακόμη φορά, τη σημασία της ελευθερίας του Τύπου». Οι Ρεπόρτερ Χωρίς Σύνορα υποστήριζαν στην προσφυγή πως ο υπάρχων νόμος θέτει σε κίνδυνο τις πηγές που χρησιμοποιούν οι δημοσιογράφοι. Ο επίμαχος νόμος είχε ψηφιστεί το 2017 μετά την αποκάλυψη από τον Εντουαρντ Σνόουντεν ότι οι αμερικανικές μυστικές υπηρεσίες παρακολουθούσαν τις διαδικτυακές επικοινωνίες Γερμανών πολιτών και πως το ίδιο έκαναν και οι γερμανικές μυστικές υπηρεσίες στο εξωτερικό.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή