ΚΟΣΜΟΣ

Πώς αποφάσισε να κάνει στροφή η Μέρκελ

Πώς αποφάσισε να κάνει στροφή η Μέρκελ

ΒΡΥΞΕΛΛΕΣ. Η πρόταση για μεταβιβάσεις κονδυλίων στις πιο αδύναμες οικονομίες της Ευρωπαϊκής Ενωσης ήταν μία από τις τολμηρότερες αποφάσεις κατά τη δεκαπενταετή θητεία της Αγκελα Μέρκελ στην καγκελαρία. Αυτό που την παρακίνησε ήταν το γερμανικό Συνταγματικό Δικαστήριο, με την απόφαση-σταθμό της 5ης Μαΐου, η οποία αμφισβήτησε τη δυνατότητα της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας να τυπώνει απεριόριστο χρήμα.

«Αρχικά, η Μέρκελ και ο Γάλλος πρόεδρος Μακρόν είχαν πολύ διαφορετικές θέσεις», ανέφερε ένας διπλωμάτης. «Oταν ήρθε η απόφαση του Συνταγματικού Δικαστηρίου, η Μέρκελ είπε “τώρα η σκυτάλη πέρασε σε εμάς”». Μετά μία σειρά τηλεδιασκέψεων ανάμεσα σε Μέρκελ και Μακρόν, αποφασίστηκε να δανειστεί η Κομισιόν 500 δισ. ευρώ και να τα μεταβιβάσει στις περιοχές και τους κλάδους που έχουν πληγεί σφοδρότερα από την κρίση. Διπλωμάτες στις Βρυξέλλες, στο Παρίσι και στο Βερολίνο είπαν ότι η Μέρκελ εγκατέλειψε την πάγια άρνησή της για αμοιβαιοποίηση του χρέους όταν έγινε σαφές ότι κινδύνευε η ίδια η Ε.Ε. Οι ηγέτες συμφώνησαν ότι, αν δεν διασώσουν τώρα τις οικονομίες που βρίσκονται σε ελεύθερη πτώση, αντιμετωπίζουν ακόμη μεγαλύτερους κινδύνους από αυτούς που προήλθαν από την κρίση χρέους της περασμένης δεκαετίας. 

H αρχική απροθυμία ορισμένων χωρών να μοιραστούν υγειονομικό υλικό και η σπουδή με την οποία έκλεισαν τα σύνορά τους κινδύνευε να δείξει ότι οι Βρυξέλλες δεν παίζουν κανένα ρόλο. «Η Μέρκελ κατάλαβε ότι όλο αυτό δημιουργούσε ολοένα και χειρότερη εικόνα για την Ε.Ε.» σχολίασε διπλωμάτης. Ετσι, η Μέρκελ και ο Μακρόν ξεκίνησαν να μιλούν. Η πρότασή τους θα παρουσιαστεί στις 27 Μαΐου από την Κομισιόν, αλλά για να εγκριθεί χρειάζεται την υποστήριξη των 27 κρατών-μελών, την ώρα που η Αυστρία, η Ολλανδία, η Δανία και η Σουηδία επιμένουν ότι η Ε.Ε. πρέπει να προσφέρει μόνο δάνεια –και όχι μεταβιβάσεις.