Σταματά η πώληση ταλκ στις ΗΠΑ

Σταματά η πώληση ταλκ στις ΗΠΑ

1' 47" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Σταματά οριστικά η πώληση της βρεφικής πούδρας Johnson&Johnson (J&J) στη Βόρεια Αμερική, ενός προϊόντος που προκάλεσε την κατάθεση χιλιάδων αγωγών εναντίον της εταιρείας από καταναλωτές που νόσησαν από καρκίνο, εξαιτίας του. Στη σχετική ανακοίνωση, η εταιρεία σημειώνει ότι θα εξακολουθήσει η πώληση των υπαρχουσών συσκευασιών μέχρι εξαντλήσεώς τους, ενώ σε άλλα κράτη του κόσμου θα εξακολουθήσει να πωλείται απρόσκοπτα. Παράλληλα, οι εμπορικοί συνεργάτες της εταιρείας θα εξακολουθήσουν να πωλούν τα αποθέματά τους. Η Johnson&Jonhson έχει επανειλημμένως αποδώσει το γεγονός ότι στην πούδρα της ανιχνεύθηκε αμίαντος σε λανθασμένα τεστ, σε στρεβλές επιστημονικές πρακτικές και κακόβουλους επιστήμονες, ενώ τώρα διακηρύττει ότι θα υπερασπιστεί σθεναρά το προϊόν της στα δικαστήρια.

Οι πρώτες αγωγές εναντίον της ανέφεραν ότι η πούδρα προκαλούσε καρκίνο, κάτι που δεν αποδείχθηκε επιστημονικώς ποτέ. Ετσι, οι ενάγοντες στράφηκαν στα ίχνη αμιάντου, επιβεβαιωμένα καρκινογόνου ουσίας, που ανιχνεύονταν στην πούδρα. Αναμφισβήτητα ακόμα σε ελάχιστες συγκεντρώσεις ο αμίαντος προκαλεί καρκίνο, κάτι που ήταν γνωστό από το 1958. H επιμόλυνση με αμίαντο πιθανώς να συμβεί όταν το ορυκτό τάλκης συλλέγεται, λόγω της ανάμειξης των δύο στοιχείων στο υπέδαφος, κάτι για το οποίο η βιομηχανία ανησυχούσε τα τελευταία 50 χρόνια.

Μέχρι τα τέλη Μαρτίου εναντίον της Johnson&Johnson είχαν κατατεθεί 19.400 αγωγές κυρίως για την πούδρα σώματος. Παρά τις προσπάθειές της να φιμώσει τους επιστημονικούς εμπειρογνώμονες που επρόκειτο να καταθέσουν τον Απρίλιο, ομοσπονδιακός δικαστής έκρινε ότι αυτοί θα καταθέσουν, με κάποιους περιορισμούς, κάτι που θεωρήθηκε σημαντικό πλήγμα κατά της εταιρείας.

Ηδη έχει επιβληθεί η καταβολή αποζημιώσεων-μαμούθ σε κάποιες από τις παθούσες. Το δικαστήριο επιδίκασε σε 22 γυναίκες, το ποσό των 4,7 δισεκατομμυρίων δολαρίων. Κάποιες δίκες κέρδισε η εταιρεία, ενώ εφεσιβάλλει όσες χάνει.

Η Κρίσταλ Κιμ, μία από τις 22 γυναίκες που δικαιώθηκαν, το 2018, νόσησε δύο φορές από καρκίνο των ωοθηκών, κάτι που αποδίδει στην καθημερινή χρήση της πούδρας από τα δέκα της χρόνια. Η χθεσινή ανακοίνωση της Johnson&Jonhson για οριστική διακοπή της πώλησης του ταλκ σε ΗΠΑ σηματοδοτεί για αυτήν μία νίκη. «Σημαίνει ότι άλλα μικρά κορίτσια δεν θα περάσουν όσα εμείς. Αυτό σταματά τώρα. Το τέρας δεν υπάρχει πια στα ράφι».

Η J&J υπερασπίζεται πάντως σταθερά την ασφάλεια των προϊόντων ταλκ που παράγει, δηλώνοντας ότι διατηρεί την εμπιστοσύνη της στην ασφάλειά τους.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή