Προσπάθησαν να εξαγοράσουν την «Τζέιν Ρόου»

Προσπάθησαν να εξαγοράσουν την «Τζέιν Ρόου»

1' 52" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Σάλο προκαλεί στις ΗΠΑ η δήλωση της Νόρμα Μακόρβεϊ, της γυναίκας που έμεινε γνωστή ως Τζέιν Ρόου –η ανώνυμη αντίδικος στη μνημειώδη απόφαση του αμερικανικού Ανωτάτου Δικαστηρίου του 1973, με την οποία νομιμοποιήθηκαν οι αμβλώσεις– ότι είχε πληρωθεί τη δεκαετία του 1990 από τους υποστηρικτές της απαγόρευσης των αμβλώσεων για να αλλάξει πλευρά και να υποστηρίξει το κίνημα.

Η πολύκροτη αποκάλυψη έγινε στο πλαίσιο ντοκιμαντέρ που γυρίστηκε το 2017, λίγους μήνες πριν από τον θάνατό της, όπου η Μακόρβεϊ προβαίνει σε αυτό που η ίδια χαρακτηρίζει «εξομολόγηση από το νεκροκρέβατό» της. Περιγράφει πώς είχε γίνει στη δεκαετία του 1990 το πρόσωπο του κινήματος κατά των αμβλώσεων, λέγοντας ότι θα πρέπει να απαγορευθούν. «Πήρα τα χρήματά τους και με έστησαν μπροστά από τις κάμερες και μου είπαν τι να πω», λέει η Νόρμα Μακόρβεϊ στο ντοκιμαντέρ «AKA Jane Roe», το οποίο θα προβληθεί στην Αμερική την Παρασκευή. «Το έκανα καλά. Είμαι καλή ηθοποιός. Φυσικά, δεν προσποιούμαι τώρα». Στη συνέχεια διαλύει κάθε αμφιβολία ότι υποστηρίζει την απαγόρευση των αμβλώσεων. «Αν θέλει μια νεαρή γυναίκα να κάνει άμβλωση, δεν είναι δική μου υπόθεση. Γι’ αυτό τον λόγο αποκαλείται επιλογή».

Στο ντοκιμαντέρ περιγράφεται η τρικυμιώδης νεανική ηλικία της Νόρμα Μακόρβεϊ, πώς έγινε τη δεκαετία του 1980 η επιφανής ακτιβίστρια υπέρ του δικαιώματος των γυναικών να προχωρούν σε άμβλωση και πώς άλλαξε στάση στα μέσα της δεκαετίας του 1990 ανακοινώνοντας ότι έγινε αναγεννημένη χριστιανή και άρχισε να υποστηρίζει δημόσια την απαγόρευση των αμβλώσεων. Ο αιδεσιμότατος Ρόμπερτ Σενκ, ένας από τους ευαγγελιστές πάστορες που είχε συνεργαστεί με την Μακόρβεϊ, παρακολούθησε εμβρόντητος τη συνέντευξή της στο πλαίσιο του ντοκιμαντέρ. Είπε ότι το κίνημα κατά των αμβλώσεων είχε εκμεταλλευθεί τις αδυναμίες της Μακόρβεϊ και πως την πλήρωνε για τις εμφανίσεις της υπέρ του κινήματος. «Αυτό που κάναμε με τη Νόρμα ήταν πολύ ανήθικο», λέει ο Σενκ στο ντοκιμαντέρ. Σε καταχώριση στο μπλογκ του την Τρίτη, ο αιδεσιμότατος Σενκ λέει ότι ελπίζει ο κόσμος να δει το ντοκιμαντέρ. «Θα με δείτε να εκφράζω τη βαθιά μου λύπη για το πώς οι ηγέτες του κινήματος (όπως εγώ) κακομεταχειριστήκαμε τη Νόρμα». Καταλήγει λέγοντας ότι χάρη στο όνομά της το κίνημα έλαβε τεράστιες δωρεές, αλλά παρ’ όλα αυτά έδωσε λίγα χρήματα στη Νόρμα Μακόρβεϊ. «Πολλές φορές προσπάθησα να επανορθώσω με ένα επιπλέον τσεκ, αλλά δεν ήταν ποτέ δίκαιο».

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή