Κορωνοϊός: Εντονη ανησυχία για δεύτερο κύμα σε Ευρώπη, ΗΠΑ

Κορωνοϊός: Εντονη ανησυχία για δεύτερο κύμα σε Ευρώπη, ΗΠΑ

1' 55" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Ενώ οι ανεπτυγμένες χώρες του βορείου ημισφαιρίου επιταχύνουν τη χαλάρωση των περιοριστικών μέτρων, με την πανδημία να βρίσκεται σε κάμψη, αντίστροφη είναι η εξέλιξη των πραγμάτων στις πιο ευάλωτες χώρες του νοτίου ημισφαιρίου, όπου η εξάπλωση της COVID-19 επιταχύνεται, προκαλώντας ανησυχία στις κυβερνήσεις των εν λόγω κρατών και στον Παγκόσμιο Οργανισμό Υγείας.

Σε παγκόσμια κλίμακα, τα κρούσματα του κορωνοϊού ξεπέρασαν χθες το όριο των πέντε εκατομμυρίων. Την τελευταία εβδομάδα, περίπου 91.000 νέα κρούσματα καταγράφονταν, κατά μέσον όρο, σε ημερήσια βάση, κάτι που αποτελεί ρεκόρ από την εμφάνιση των πρώτων κρουσμάτων στην Κίνα, τον περασμένο Δεκέμβριο. Με καλπάζοντα ρυθμό αυξάνονται τα κρούσματα στη Βραζιλία, η οποία σύντομα θα βρίσκεται στη δεύτερη θέση της παγκόσμιας κατάταξης, πίσω μόνο από τις ΗΠΑ.

Το παρήγορο είναι ότι οι νέοι θάνατοι σε ημερήσια βάση εμφανίζουν σταθερή πτώση σε παγκόσμια κλίμακα και ακόμη μεγαλύτερη στην Ευρώπη και στις ΗΠΑ. Αισθητή κάμψη εμφανίζει η πανδημία και στη Ρωσία, η οποία το προηγούμενο διάστημα είχε καταγράψει εκθετική αύξηση των κρουσμάτων, υπερφαλαγγίζοντας όλες τις άλλες χώρες πλην της Αμερικής. Σε παγκόσμια κλίμακα, οι νεκροί από COVID-19 υπολογίζονταν χθες το βράδυ σε 330.000, από τους οποίους περίπου 4.500 έχασαν τη ζωή τους το τελευταίο εικοσιτετράωρο.

Κορωνοϊός: Εντονη ανησυχία για δεύτερο κύμα σε Ευρώπη, ΗΠΑ-1

Βόλτα στη Σαραγόσα της Ισπανίας, όπου οι αρχές έχουν καταστήσει υποχρεωτική τη χρήση μάσκας σε όλους ανεξαιρέτως τους δημόσιους χώρους.

Με παράλληλες συνεντεύξεις τους, κορυφαία στελέχη των υγειονομικών υπηρεσιών των ΗΠΑ και της Ε.Ε. προειδοποιούν ότι πρέπει να περιμένουμε δεύτερο κύμα της πανδημίας το φθινόπωρο και ότι θα χρειαστεί να συμβιώσουμε για αρκετά μεγάλο διάστημα με τον κορωνοϊό.

Μιλώντας στους Financial Times, ο Ρόμπερτ Ρέντφιλντ, διευθυντής του αμερικανικού Κέντρου Ελέγχου και Πρόληψης Νόσων (CDC), εκτίμησε ότι θα χρειαστεί δεύτερος γύρος περιοριστικών μέτρων μετά το καλοκαίρι και κάλεσε τις κυβερνήσεις να αναπτύξουν αποτελεσματικές μεθόδους ιχνηλάτησης των νέων λοιμώξεων. Τόνισε, δε, ότι τα πράγματα μπορεί να γίνουν ακόμη πιο δύσκολα, εάν το δεύτερο κύμα της COVID-19 συμπέσει με το εποχικό κύμα της κοινής γρίπης.

Στο ίδιο μήκος κύματος κινήθηκε η Αντρέα Αμον, διευθύντρια του αντίστοιχου ευρωπαϊκού κέντρου (ECDC). Με συνέντευξή της στον Guardian, σημείωσε ότι «το ερώτημα δεν είναι αν θα έχουμε δεύτερο κύμα, αλλά πόσο μεγάλο θα είναι» και τόνισε ότι η ανοσία του πληθυσμού στις διάφορες ευρωπαϊκές χώρες κυμαίνεται μεταξύ 2% και 14%, πολύ μακριά από το όριο του 60%, που θεωρείται αναγκαίο ώστε να υπάρχει αποτελεσματική θωράκιση της κοινότητας.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή