Κορωνοϊός: Ο δείκτης k δείχνει τις εστίες υπερμετάδοσης

Κορωνοϊός: Ο δείκτης k δείχνει τις εστίες υπερμετάδοσης

1' 20" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Η συμπεριφορά τού κορωνοϊού καταγράφεται με πολλούς δείκτες, μεταξύ των οποίων ο δείκτης μετάδοσης R0, που δείχνει πόσο γρήγορα ο μικροοργανισμός εξαπλώνεται στην κοινότητα. Ενας άλλος σημαντικός επιδημιολογικός δείκτης είναι ο «παράγων διασποράς k», ο οποίος αποκαλύπτει κατά πόσον εξαπλώνεται ο ιός εξαιτίας λίγων εστιών υπερμετάδοσης. Ο χαμηλότερος δείκτης k υποδεικνύει ότι η μετάδοση του κορωνοϊού προέρχεται από έναν μικρό αριθμό κρουσμάτων. Η ύπαρξη εστιών υπερμετάδοσης (πλοία, πούλμαν, εστιατόρια, οίκοι ευγηρίας, νοσοκομεία, φυλακές, εκκλησίες, χορωδίες, κέντρα φιλοξενίας μεταναστών), όπου ένα κρούσμα μόλυνε δεκάδες άλλους, είναι γνωστή. Αυτή η πραγματικότητα καθιστά ευκολότερο τον περιορισμό της πανδημίας.

«Αν μπορείς να προβλέψεις τις περιστάσεις που προκαλούν τέτοια γεγονότα, τα μαθηματικά δείχνουν ότι είναι δυνατό πραγματικά να περιορίσεις πολύ σύντομα τη δυνατότητα της νόσου να εξαπλώνεται», σημειώνει ο καθηγητής Οικολογίας των Λοιμωδών Νόσων στο Πανεπιστήμιο της Καλιφόρνιας (UCLA), Τζέιμι Λόιντ-Σμιθ. Παραμένει, βέβαια, άγνωστη η τιμή του δείκτη k του νέου κορωνοϊού. Ερευνα της Σχολής Υγιεινής και Τροπικής Ιατρικής του Λονδίνου υποδεικνύει ότι το k για την COVID-19 μπορεί να είναι μόλις 0,1, δηλαδή το 10% των κρουσμάτων να έχει προκαλέσει το 80% της εξάπλωσης. Εάν επιβεβαιωθεί αυτό, εξηγείταi ο λόγος που ο ιός δεν εξαπλώθηκε τάχιστα σε ολόκληρο τον κόσμο μετά την αρχική εμφάνισή του στην Κίνα. Αν πράγματι το k είναι 0,1, τότε οι περισσότερες «αλυσίδες» μετάδοσης σβήνουν από μόνες τους, εκτιμούν οι Βρετανοί ερευνητές.

Οι υγειονομικές αρχές οφείλουν, λοιπόν, να εστιάζουν την προσοχή τους εκεί όπου είναι πιθανότερο να αναδυθεί μια νέα εστία υπερμετάδοσης και να επιβάλουν τοπικά, επιλεκτικά περιοριστικά μέτρα αντί γενικευμένης απομόνωσης. Προφανώς, επισημαίνεται, το ενδεχόμενο υπερμετάδοσης είναι πιθανότερο σε κλειστούς και πολυσύχναστους χώρους, όπως τα γυμναστήρια.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή