ΚΟΣΜΟΣ

Θύματα της πανδημίας οι εργαζόμενες

Θύματα της πανδημίας οι εργαζόμενες

Την ανισότητα μεταξύ των δύο φύλων ανέδειξαν η πανδημία COVID-19 και τα περιοριστικά μέτρα που επιβλήθηκαν σε πολλά κράτη. Οι γυναίκες που εργάζονται σηκώνουν το μεγαλύτερο βάρος ευθυνών και καθηκόντων, καθώς επωμίζονται τις επιπλέον εργασίες που προέκυψαν λόγω της κατάστασης, καθώς και τις περισσότερες ευθύνες για τη φροντίδα και την εκπαίδευση των παιδιών.

Ερευνα που εκπονήθηκε από την Boston Consulting Group σε πέντε κράτη (ΗΠΑ, Βρετανία, Ιταλία, Γερμανία και Γαλλία) και στην οποία συμμετείχαν περισσότερες από 3.000 εργαζόμενοι γονείς, κατέδειξε ότι επί νέας καθημερινότητας οι γυναίκες εργάζονται 65 ώρες την εβδομάδα, 33% περισσότερο από τους άνδρες, προκειμένου να κάνουν τις δουλειές του σπιτιού, εργασία που, φυσικά, δεν αμείβεται. Οι ώρες απλήρωτης εργασίας μιας μητέρας έχουν σχεδόν διπλασιαστεί, σύμφωνα με την έρευνα, συγκριτικά με τον μέσο πατέρα.

Δεν είναι, όμως, μόνο η πλεονάζουσα απλήρωτη εργασία που θέτει τις γυναίκες σε δυσμενέστερη θέση μεσούσης της πανδημίας. Ραγδαία αύξηση παρουσίασαν και τα περιστατικά ενδοοικογενειακής βίας, ενώ πολλές γυναίκες εξαναγκάστηκαν να περιορίσουν την αμειβόμενη εργασία τους. Οπως ήταν αναμενόμενο, η νέα κατάσταση είχε συνέπειες και στην ψυχική διάθεση των γυναικών. Οι Βρετανίδες φαίνεται ότι δυσκολεύονται περισσότερο να διατηρήσουν την αισιοδοξία τους, σύμφωνα με άλλη έρευνα, που δημοσίευσε η εταιρεία δημοσκοπήσεων Ipsos MORI.

«Δεν προκαλεί καμία έκπληξη, ωστόσο, το γεγονός ότι οι γυναίκες αναλαμβάνουν περισσότερες ευθύνες για τη φροντίδα των παιδιών και τις δουλειές του σπιτιού, πέρα από τις υποχρεώσεις της συνήθους εργασίας τους», δήλωσε η Τζάκι Χαντ, μέλος της οργάνωσης υπέρ των δικαιωμάτων των γυναικών Equality Now. Στον αντίποδα, στη Δυτική Αφρική, οι άνδρες δείχνουν να μοιράζονται περισσότερο τις ευθύνες για τη φροντίδα των παιδιών κατά τη διάρκεια της πανδημίας.