Η Τουρκία απειλεί με αντίποινα στη Λιβύη

Η Τουρκία απειλεί με αντίποινα στη Λιβύη

1' 55" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Ενώ Ρωσία και Τουρκία υποστήριξαν χθες την κήρυξη εκεχειρίας στη Λιβύη αμέσως και Ουάσιγκτον και Παρίσι συμφωνούν ότι επείγει να υπάρξει αποκλιμάκωση, στο θέατρο του πολέμου ο στρατάρχης Χαλίφα Χαφτάρ και η Αγκυρα προβαίνουν σε νέες απειλές που θα μπορούσαν να οδηγήσουν σε σοβαρή κλιμάκωση της σύρραξης όπου εμπλέκονται πολλές ξένες δυνάμεις.

Καταλύτης των ανησυχητικών εξελίξεων είναι η απώλεια της αεροπορικής βάσης Αλ Ουατίγια τη Δευτέρα, της μοναδικής που κατείχαν οι δυνάμεις του Λιβυκού Εθνικού Στρατού (LNA) του Χαλίφα Χαφτάρ στη δυτική Λιβύη. Η εμπλοκή της Τουρκίας στη σύρραξη από τον Ιανουάριο και μετά και η ενίσχυση των στρατιωτικών δυνάμεων που υποστηρίζουν την αναγνωρισμένη από τον ΟΗΕ Κυβέρνηση Εθνικής Ενότητας (GLA) του πρωθυπουργού Φαγέζ αλ Σαράζ με οπλισμένα μη επανδρωμένα αεροσκάφη, αντιαεροπορικά συστήματα, ναυτικές δυνάμεις και χιλιάδες μισθοφόρους από τη Συρία έχουν αλλάξει τη ροή του πολέμου υπέρ του Σαράζ. Ο Χαφτάρ, ο οποίος υποστηρίζεται από Ρωσία, Αίγυπτο και Ηνωμένα Αραβικά Εμιράτα, είχε αρχίσει πέρυσι την άνοιξη εκστρατεία για την κατάκτηση της πρωτεύουσας Τρίπολης, ωστόσο κατάφερε να φτάσει μέχρι τα περίχωρα της πόλης και έκτοτε το μέτωπο είναι στάσιμο. Η απώλεια της αεροπορικής βάσης Αλ Ουατίγια αποτέλεσε σημαντικό στρατηγικό πλήγμα για τον Χαφτάρ και θέτει εν αμφιβόλω ολόκληρη την εκστρατεία του. Πολιτικοί αναλυτές θεωρούν ότι οι σύμμαχοι του Χαφτάρ θα τον ενισχύσουν στρατιωτικά διότι έχουν επενδύσει πολλά στον στρατάρχη, οι δυνάμεις του οποίου ελέγχουν το μεγαλύτερο μέρος του πετρελαϊκού πλούτου της Λιβύης. Χθες ο αρχηγός αεροπορίας του Χαφτάρ Σακρ αλ Τζαρούσι δήλωσε ότι «όλες οι τουρκικές θέσεις και συμφέροντα σε όλες τις πόλεις αποτελούν νόμιμους στόχους για τις αεροπορικές μας δυνάμεις και καλούμε τους πολίτες να μείνουν μακριά τους».

Το τουρκικό υπουργείο Εξωτερικών ανακοίνωσε χθες ότι θα θεωρήσει νόμιμους στόχους τις δυνάμεις του Χαφτάρ αν υποστούν επίθεση οι τουρκικές δυνάμεις. Τούρκος υψηλόβαθμος αξιωματούχος δήλωσε ανώνυμα στο Bloomberg ότι η Τουρκία θα προχωρήσει σε σκληρά αντίποινα αν δεχθεί επίθεση από δυνάμεις του Χαφτάρ. Η Τουρκία είναι καλά προετοιμασμένη να υπερασπιστεί τις βάσεις και τα συμφέροντά της, χρησιμοποιώντας μη επανδρωμένα αεροσκάφη και πολεμικά πλοία που βρίσκονται κοντά στην Τρίπολη, ανέφερε ο Τούρκος αξιωματούχος. «Οποιαδήποτε επίθεση δεχθούμε θα μπορούσε να επιφέρει αντίποινα, περιλαμβανομένου και του αρχηγείου του Χαλίφα Χαφτάρ», πρόσθεσε.

Σε διπλωματικό επίπεδο, ο Ρώσος υπουργός Εξωτερικών Σεργκέι Λαβρόφ και ο Τούρκος ομόλογός του Μεβλούτ Τσαβούσογλου συνομίλησαν τηλεφωνικά χθες και υποστήριξαν την επιβολή εκεχειρίας αμέσως στη Λιβύη.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή