ΚΟΣΜΟΣ

ΗΠΑ προς ΠΟΥ: Να ξεκινήσει άμεσα η έρευνα για την πηγή και τη διαχείριση της πανδημίας

ΗΠΑ προς ΠΟΥ: Να ξεκινήσει άμεσα η έρευνα για την πηγή και τη διαχείριση της πανδημίας

Να ξεκινήσει άμεσα τις απαραίτητες ενέργειες προκειμένου να ερευνήσει την πηγή του νέου κορωνοϊού, καθώς και τον δικό του τρόπο διαχείρισης της απάντησης στην πανδημία καλεί η Ουάσιγκτον τον Παγκόσμιο Οργανισμό Υγείας, συνεχίζοντας την «επιθετική» τακτική του Λευκού Οίκου.

Ο ναύαρχος Μπρετ Τζιρουά, υφυπουργός Υγείας των ΗΠΑ, δήλωσε στο εκτελεστικό συμβούλιο του ΠΟΥ με γραπτή του δήλωση:

«Όπως ξεκαθάρισε ο πρόεδρος Τραμπ στην επιστολή του στις 18 Μαΐου προς τον γενικό γραμματέα Τέντρος, δεν υπάρχει χρόνος για χάσιμο προκειμένου να ξεκινήσουν οι μεταρρυθμίσεις που είναι απαραίτητες για να διασφαλιστεί πως ποτέ ξανά δεν θα συμβεί μια τέτοια πανδημία».

Μια ανεξάρτητη, ολοκληρωμένη αξιολόγηση της παγκόσμιας απάντησης υπό τον ΠΟΥ –όπως συμφωνήθηκε σε ψήφισμα που υιοθετήθηκε από την ετήσια υπουργική συνέλευση του ΠΟΥ την Τρίτη— θα πρέπει να επιδιώξει μια «ολοκληρωμένη και διαφανή κατανόηση της πηγής, της σειράς των γεγονότων και της διαδικασίας λήψης αποφάσεων για την απάντηση του ΠΟΥ στην πανδημία της COVID-19», δήλωσε.

Όταν συγκληθεί και πάλι η Συνέλευση του ΠΟΥ το φθινόπωρο, θα πρέπει να ασχοληθεί με το αποτέλεσμα της διαδικασίας αξιολόγησης, τις μεταρρυθμίσεις για την ενίσχυση του ΠΟΥ, «συμπεριλαμβανομένης της δυνατότητας της Ταϊβάν να συμμετάσχει ως παρατηρητής», πρόσθεσε ακόμη. 

με πληροφορίες από ΑΠΕ-ΜΠΕ, Reuters