Προειδοποίηση για τη χρήση υδροξυχλωροκίνης

Προειδοποίηση για τη χρήση υδροξυχλωροκίνης

2' 9" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Οι ασθενείς που νοσούν σοβαρά από COVID-19 και ακολουθούν θεραπεία με υδροξυχλωροκίνη και χλωροκίνη είναι πιο πιθανό να πεθάνουν ή να αναπτύξουν επικίνδυνες καρδιακές αρρυθμίες, προειδοποιεί μεγάλη έρευνα που δημοσιεύθηκε χθες στην ιατρική επιθεώρηση The Lancet. Η έρευνα, στο πλαίσιο της οποίας οι επιστήμονες παρακολούθησαν πάνω από 96.000 ασθενείς που νοσηλεύονταν με την COVID-19, κατέδειξε ότι οι ασθενείς στους οποίους χορηγήθηκαν τα φάρμακα αντιμετώπιζαν μεγαλύτερο κίνδυνο θανάτου σε σύγκριση με εκείνους που δεν τα έλαβαν.

Η ζήτηση για την υδροξυχλωροκίνη, ένα φάρμακο που εγκρίθηκε πριν από δεκαετίες, αυξήθηκε από τότε που ο πρόεδρος των ΗΠΑ Ντόναλντ Τραμπ συνέστησε τη χρήση της ως θεραπεία κατά του νέου κορωνοϊού, στις αρχές Απριλίου. Στις αρχές αυτής της εβδομάδας ο Αμερικανός πρόεδρος δήλωσε ότι λαμβάνει το φάρμακο προληπτικά. Οι συντάκτες της έρευνας συνιστούν ότι αυτά τα θεραπευτικά σχήματα δεν πρέπει να χρησιμοποιούνται για τη θεραπεία της COVID-19 εκτός των κλινικών δοκιμών και αναφέρουν ότι δεν μπορούν να επιβεβαιώσουν εάν η λήψη του φαρμάκου έχει κάποιο όφελος σε ασθενείς με COVID-19. Οι ερευνητές μελέτησαν δεδομένα από 671 νοσοκομεία, όπου 14.888 ασθενείς έλαβαν είτε υδροξυχλωροκίνη είτε χλωροκίνη, με ή χωρίς το αντιβιοτικό μακρολίδη, και 81.144 ασθενείς δεν έλαβαν κανένα θεραπευτικό σχήμα.

Εν τω μεταξύ, στη Νέα Υόρκη, οι Αρχές βρήκαν τρόπο να βοηθήσουν τους πολίτες να πάρουν τον αέρα τους τηρώντας ταυτόχρονα τα μέτρα κοινωνικής αποστασιοποίησης. Στο χορτάρι του Ντόμινο Παρκ, στο Μπρούκλιν, εμφανίστηκαν άσπροι κύκλοι, οι οποίοι δείχνουν τις ενδεδειγμένες αποστάσεις για παρέες που θέλουν να αποφύγουν τον συγχρωτισμό.

Τα μέτρα που υιοθετήθηκαν σε παγκόσμια κλίμακα για την ανάσχεση της διάδοσης του κορωνοϊού είχαν θετικά αποτελέσματα και ως προς τη διάδοση άλλων ασθενειών. Πιο συγκεκριμένα, στο βόρειο ημισφαίριο η εποχική γρίπη υποχώρησε έξι εβδομάδες πριν από το συνηθισμένο. Με βάση τα στοιχεία που είχαν στα χέρια τους τον Ιανουάριο, οι υγειονομικές αρχές θεωρούσαν ότι η φετινή επιδημία εποχικής γρίπης θα είναι μια από τις χειρότερες των τελευταίων ετών. Αντιθέτως, αυτό που συνέβη, σύμφωνα με το παγκόσμιο σύστημα καταγραφής της εποχικής γρίπης Flunet, ήταν ότι η επιδημία έφθασε στην κορύφωσή της τον Απρίλιο, λίγο μετά την ανακοίνωση του ΠΟΥ ότι ο κορωνοϊός Sars-Cov-2 έχει εξελιχθεί σε πανδημία. Τα μέτρα κοινωνικής αποστασιοποίησης για τον κορωνοϊό τερμάτισαν πιο γρήγορα την επιδημία της γρίπης, σώζοντας, πιθανότατα, δεκάδες χιλιάδες ζωές παγκοσμίως. Ωστόσο, το ισοζύγιο των «παράπλευρων» υγειονομικών συνεπειών του κορωνοϊού κάθε άλλο παρά θετικό μπορεί να θεωρηθεί.

Σε κάποια μέρη του κόσμου, οι ειδικοί αναμένουν έξαρση χρόνιων ασθενειών που απαιτούν συστηματική θεραπεία, όπως το έιτζ και η φυματίωση, καθώς η απαγόρευση της κυκλοφορίας διέκοψε για ορισμένους πάσχοντες την πρόσβαση στη θεραπευτική αγωγή. Επίσης, αρνητικές ήταν οι συνθήκες του lockdown για την ψυχική υγεία.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή